Féléves zenei statisztikák – 2012/1 – Recochoku

Sziasztok!

A dwango leltára után a Recochoku is elhozta a maga féléves statisztikáit. Kicsit részletesebb, és több kategória van benne, mint a korábbiban. Az eredmények a január 1. és június 30. közötti időszak letöltéseit mutatják. A kategóriák: chaku uta (csengőhangok) – ebből külön van hosszú, teljes dal és rövid (csengőhangnak való) verzió , és mindkettőn belül három alkategória van (dal, előadó, új előadó);  music video (a letöltött klipek toplistája); TV/CM/Movie Theme Song (azaz reklámok, filmek betétdalai); Anime/Game Theme Song (otaku-front); Album (teljes zenei albumok letöltése). Mivel ilyen sok a kategória, mindegyikből csak az első három helyezettet beszéljük meg.

Sok dal van, amik rajta voltak már a dwango-s listán is, és ott beszéltem róluk. Ezeket a megismételt véleményeket szürkével jeleztem, így az is látja, aki azt nem olvasta, az viszont könnyedén átléphet rajta, aki igen.

Akkor fussunk is neki először a teljes dalok listáinak!

CHAKU UTA FULL

Dalok

1. Ms.OOJA – Be…
Szép, érzelmes dal, aminek a klipje hangulatban tökéletesen passzol – magyar szemmel viszont kissé érdekes látványt nyújt a tengerparton “lebútorozó”  magányos lányka. A dal február 29-én jelent meg.
2. GReeeeN – Misenai Namida wa Kitto Itsuka
Szintén ismerős Oriconról. A klipje egy mese, egy lányról, az egérkéjéről és a kívülről zord, ámde kedves oroszlánról, akit megmentettek. Hányattatásukban majdnem elbuknak, de a végén a lány elhullajt egy könnycseppet, amiből növény sarjad, az pedig békává változtatja az ellenséges katonákat és zöldbe borítja a királyságot. Tetszetős, lelkesítő, pozitív dal.
3. AKB48 – GIVE ME FIVE!
Nem mondok semmit. Hónapokig csücsült az idegesítő “tomo yo~” refrénű dal, és csak nagy nehézségek árán sikerült letaszítani. A féléves és a májusi összegző listákra azonban bőven felkerült.
Ezen kívül Nishino Kana 2 dallal is bekerült a 4. és 5. helyre.

Előadók

1. EXILE
A Rising Sun című számmal felkerültek az előző lista 6. helyére. Kicsit hippis dal és klip, modern dallamokkal. Mindenesetre az indiánruhás fiúk és lányok nagyon murisak, ahogy a karjaikkal a nap felé hullámoznak.
2. AKB48
Ki gondolta volna? Az AKB olyan ütemben ontja magából a számokat, ahogy bekebelezi a kislányokat, akik lehet, hogy tudnak énekelni, de azért az ügynökség rásegít az eladásra a rövid szoknyákkal és a bikinis klipekkel. GIVE ME FIVE!, Manatsu no Sounds Good!, de a tavalyi Ue Kara Mariko is sokáig hallatott magáról még, és ott vannak a testvércsapatok…
3. Nishino Kana
Ha a dalok versenyében nem is jutott fel a dobogóra, előadóként igen. A pop-királykisasszony idén a Sakura és a Watashitachi című számaival “örvendeztetett” meg minket, amik sajnos silányabbak lettek, mint tavalyi dalai.
A listán szerepel még a top10-ben Namie Amuro és Hamasaki Ayumi is, a popnagyasszonyok, az Ikimonogakari, és Fukuyama Masahiro, akinek ebben a félévben két letaszíthatatlan száma is volt.

Új előadók

1. Ieiri Leo
A kimondhatatlan nevű lány érdekes arca mindenképpen megmarad az emlékezetünkben. Dalai már nem biztos, Oriconon közepesen szerepelt februári debütáló dala, a Sabrina, és   a májusi folytatás, a Shine.
2. Nogizaka46
Őket nevezik az AKB48 nagy riválisának (már a 46 is egyfajta kekeckedés), de én nem úgy látom, mintha a nyomába érne. Eladásokban egy idő után lehet, de zeneileg még annyit se érnek. Oriconon arató dalaik a Guruguru Curtain (ahol egymás szoknyáját húzogatták) és az Oide Shampoo (ahol nagy sakktáblaként vigyorognak idétlenül) egyszerűen borzalmasak voltak.
3. Alexandra Stan
Ő egy 23 éves román énekesnő, akit először nem egészen értettem, hogy kerül ide, sőt, azt sem tudtam, kicsoda. Utánanéztem és döbbenten olvastam, hogy Magyarországon is top10-es kedvenc dal volt 2011-ben tőle a Mr.Saxobeat. Már csak youtube-ra kellett átugrani, és meg is volt: a tavalyi év egyik agyatlan partiszáma. Talán így jutott el Japánba is?

CHAKU UTA SHORT

Dalok

1. GReeeeN – Misenai Namida wa Kitto Itsuka
2. Ms.OOJA – Be...
3. Nishino Kana – SAKURA, I love you?
Az eredmény nem változott sokat. A korábbiakat nem linkelem és tárgyalom újra, ha elfelejtetted, gördíts feljebb. AKB48 lekerült a 6. helyre, a listát pedig megrohanta a Johnny’s: Arashi került az 5. és 10. helyre, Yamapi pedig a 7.-re.

Előadók

1. Nishino Kana
2. Arashi
Idén termékenyek voltak: március – Wild at Heart, május – Face Down, június – Your Eyes. Több itt.
3. EXILE
Nagyobb változás: Exile és AKB48 két helyet csúszott, így a korábbi harmadik Nishino kisasszony lett az első, és a csak a rövid dalok listájára feljutó Arashi bitorolta el a 2. helyet.

Új előadók

1. Ieiri Leo
2. Alexandra Stan
3. Nogizaka46
Nem kell Sherlocknak lenni a változás észrevételéhez. Alexanra Stan, a román lány lenyomta a vinnyogó Nogizaka46 hordát.

EGYÉB

Music Video

1. AKB48 – Manatsu no Sounds Good!
Most mondjátok meg, hogy miért is kell bikiniben ugráló tizenéves lányokat tömni egy ilyen apró képernyőbe, ha nem azért, hogy a 40+ férfiak is megvegyék/letöltsék a klippet?
2. AKB48 – GIVE ME FIVE!
3. EXILE – Rising Okamura-san / OKAXILE (EXILE Live Tour 2011 Tower of Wish)
Elképesztő, de a listán a4. és a 9. helyet is ők bitorolják, a 6.-at meg az SKE48. Kyary Pamyu Pamyu feledhetetlen műszempillás klipje az 5. helyre kapaszkodott fel.

TV/CM/Movie Betétdal

1. Ms.OOJA – Be…
Egy idei dorama, a romantikus vígjáték dorama, a Renai NEET zenéje.
2. GReeeeN – Misenai Namida wa Kitto Itsuka
Azt gondolhatnánk, hogy a klipben szereplőhöz hasonlatosan valami anime zenéje, de igazából a Strawberry Night című idén tavaszi detektívdorama zenéje volt.
3. THE BAWDIES – ROCK ME BABY
*szimat-szimat* Hm, amerikanizálódás szagát érzem… de nem baj, jó kis szám. Ez is egy doramához, mégpedig a kajás-romantikus Hungry!-hoz tartozik.
A listán szerepel még Hamasaki Ayumi, és az Oricon sokáig uraló Mr. Children Inorija is, de a kedvenc újonc, Ieiri Leo is felkerült a Shine című számával, ami a Toriko animéhez készült.

Anime/Game betétdalok

1. Mizuki Nana – Synchrogazer
Nem nagyon tud (vagy akar) túllépni ezen az animeénekes szerepen, mert ha máshogy próbálok rá tekinteni, akkor olyan, mintha a 90′-es évekből felejtették volna itt. Ez a januári szám a Senki Zesshou Symphogear openingje.
2. livetune feat. Hatsune Miku – Tell Your World
Hm… Vocaloid?
3. AKINO with bless4 – Kimi no Shinwa ~Aquarion Dai Ni Shou~
Nem is rossz! Egyébként Aquarion EVOL opening. Úgy tűnik, a japánok egészen más animékre vannak rákattanva, mint az európaiak, nem?
Mizuki Nana szerepel még egyszer a 8. helyen, a személyes kedvencem, a Kalafina – to the beginning (Fate/Zero 2. opening) pedig a 6. helyre kúszott.

Albumok

1. BENI – COVERS
Beni arashiro első angol nyelvű albuma. A lemezen csak feldolgozások szerepelnek, de abból olyanok, mint Fukuyama Masaharu – Sakurazaka, EXILE – Ti amo, vagy a híres-nevezetes Yamazaki Masayoshi – One more time, one more chance. Nem rossz, de az utóbbiból keressetek rá az eredetire is!
2. Various Artist – V.I.P. R&B/DANCE TRAX
Nicsak, egy válogatás album! Dance trax… úgy látszik, nem csak nálunk lüktet még a disco… de azért csak nem olyan rossz, mint a nyugati… (sajnos tracklistet nem találtam)
3. Various Artist – Dance Hall Lovers J-Covers
Szintén válogatás, és ha jól sejtem nyugati zenék japán feldolgozása. Ez a lemez ugyan már fent van amazonon, de a tracklist itt is titok.
Meglepő, de a 4. még egy válogatásalbum, aztán Utada Hikaru is hallat magáról, őt pedig Kyary Pamyu Pamyu követi. A 10. helyre egy kakukktojás férkőzött be, méghozzá: LMFAO – Sorry For Party Rocking

Nos, ennyi lenne a Recochoku féléves leltára. Ha a dwangoét is elolvastátok, láthatjátok, hogy azért van különbség, ha nem is sok. Ennek vajon mi lehet az oka? Talán dwangon nincs fent Ms.OOJA? Lehet, hogy árkülönbségek, más akciók és reklámok vannak. Vagy a kiadók leszerződtek egy-egy letöltőoldallal, és annak adják kedvezményesebben a dalt. Ki tudja?

Forrás: tokyohiveyoutubejpopasia

Hozzászólás