Secret Time

Sziasztok!

Újabb lánycsapat tör be a kontinensről Japánba! Ez pedig nem más, mint a négyfős Secret nevű formáció!
Még nem túl terjedelmes a diszkográfiájuk. 2009-ben debütáltak a TS Entertainment (itt ők a leghíresebb csapat, esetleg még a B.A.P rúghat labdába) alatt. Ez az időszak még elég döcögősen ment.

Figyelmeztetés: én szeretem ezt az együttest (ha valakinek nem tűnne fel az írás stílusából).

Debütáló dal: I want you back

A film egy drámai veszekedéssel indul, ami úgy tűnik, valakinek az álmában történt csak meg – vagy nem, de a lényeg, hogy valaki felébredt. Beindul a zene és a lányok még egyszer annyi háttértácossal kezdenek toporogni a kis stúdiójukban. Eközben kocsigraffitézést, elektromos zongorát, vasalást (!), tortasütést látunk, mint izgalmas betétjeleneteket. Ezek természetesen mind a Secretet reklámozzák. A fiú is fel-felbukkan a jelenetekben, és – bár nem értek koreaiul – a cím alapján szakítós, elhagyatott dal nagyonis vidám dallamokkal szól a végéig. Mintha nem az lenne az üzenet, hogy “vissza akarlak kapni”, hanem az, hogy “de jó, hogy mi örökre együtt leszünk”.

Felejtsük is el ezt! A 2010-es évre beindultak, és túltettek az S Club 7-stíluson: márciusban megjelent a Magic című számuk (félreértés ne essék: ez sem túl jó még, de ezzel robbantak be, és innen ívelnek felfelé).

A dal rejtélye: a lány miért tudja kimondani az elején, hogy “medzsik”, ha utána minden refrénben és mindenhol “mezik”-nek mondják?
Egyébként ruhában belefutottak a military csapdájába… nem, még mindig nem csajos! A díszlet passzol a dalhoz, mert nagyon broadwayes lett – keverve egy kis eurovíziós török vonallal (amamamama~). És micsoda rím az, hogy “mezik” és “muzik”??? Mindenesetre elég fülbemászó és bugyuta kis dal.

A sikeren felbuzdulva még azon a nyáron megjelentették Madonna című kislemezüket. Wikipedia azt is elárulja, hogy a cím üzenete ez: ebben a generációban az jelenti a magabiztosságot, ha sztár vagy, mint az énekesnő Madonna.

Úgy tűnik, a lányok nagyon bírják az aranyszínt, bár nekem kicsit sok. És nem tudom, jelent-e valamit, mert még mindig nem tuok koreaiul, de a laikusok számára elég mulatságos ez a sok dadogás/hablaty, amiket énekelnek (lásd: Magicben az “amamama”), itt a kezdő “mamiyamamiyamamiya”-ra gondolok, meg azért később sem tudnak csak egyszer kimondani egy szótagot. A tánc fejlődésben van, bár nem kéne annyit rázni és a nyuszihoppok is kimaradhatnának. Összességében a lányok igyekeznek meggyőzni minket arról, hogy ők milyen szexik és mekkora celebek (és hogy milyen gyorsan tudnak ugrálni, és hogy tudnak angolul… “move it groove it shake it” – mindenesetre a kiejtés sokat javult).

Ééés elérkezett 2011! Rögtön január elején ki is dobták a Shy Boy című produkciót, ami a mai napig egyik legjobb daluk, ami (wiki:) az 50′-es évek amerikai swing érzését követett visszahozni.

Tündi-bündi szivecskés főcím, és már le is vagyunk rohanva a színes háttérrel és ruhával felszerelt “dúúúvápp”-ozók által. A lányok ebben a klipben a legcsinibbek, a retro ruhák és a pizsamaparti jelenet ellenére. Történet is kerekedik (ismét tesznek egy kísérletet): a jampec-maca megkörnyékez 4 (egy autóban tömörülő) rockabilly fenegyereket, és az énekükkel próbálják legyőzni őket, mire egyikük elbotlik, és ez hatalmas és kínos vereséget eredményez. Eután csak egyet lehet tenni: elmenni shake-ezni, miközben a fiúk leskelődnek utánuk. A shake-nek varázs-gyógyító ereje volt, és amint beindul a zenegép, a lányok újra táncra és dalra fakadnak. Még egy színpad is akad ott nekik, ahol kihasználva őket, a fél város táncolni kezd! Dúúúvápp!

Közben Jieun (az egyikük) megjelentette második szóló kislemezét, a Going Crazy-t (az első a Yesterday volt még 2009-ben). De nem hagyott ám fel a közös munkával! Júniusban megjelent a következő kislemez, a Starlight Moonlight, ami szintén jó minőségű lett, mint az előző számuk.

Ezaz! Még egy történet! Ami szellemesen a Secret Station nevű vasútállomáson játszódik! Én sosem láttam még óratoronyba való hatalmas időmérőt pályaudvaron, de nem baj, nézzük csak… 1. lány a padon ül és rácsodálkozik, mi van az ölében, 2. és 3. lány kőpapírollózik és egymást pöckölgetik, a 4. lány pedig egy nagyon vicces könyvet olvashat. És ismét egy jól megjegyezhető, értelmetlen “lalala” funkciójú hangor: subidúbá-páppápppááá. Táncra is perdülnek a váró közepén és incselkednek a takarítóval. “csóvá” és “helpit”, “hádi” és “pádá” – kikezdenek a jegykiadóval is (szerintem ezek nem fizettek azokért a jegyekért…). Aztán kiderül: botor módon a korábbi utalást nem vettem figyelembe, de a lányok nem vonatra szállnak a jeggyel, hanem hőlégballonra! Ez egy hőlégballonállomás! A hőlégballon pedig animált virágokból van, és az utasok maguk kormányozzák (? nem is lehet kormányozni…). Mindenesetre eljutottak valami tündérkertbe, ahová indultak, és ahol a takarítóból herceg lett. “á ván, á tú…” de aztán atakrító mégis rámordul az álmodozó lánykára. Puff, pofára esés – nem is történt semmi.

Most pedig, 2012-ben a Shy Boy és a Madonna után kiadtak egy csak japán kislemezt is, a So Much For Goodbye-t, aminek klipje, japán anyag lévén (egyébként japán címe is van: Kore Kurai no Sayonara) letiltotta a Sony, de hanganyagként, és fellépésként megtekinthető. Ugyanígy járt a júniusi Twinkle Twinkle is, amiről ezt találtam. (Ennek a címe nem értem, hogy miért a mostani nagy Girls’ Generation TTS – Twinkle szám címére hajaz, kár volt.) Meglepő módon a japán számok nem olyan jók, mint a koreaiak, szóval vagy énekeljék el az alap számaikat japánul, vagy hagyják a fenébe ezt a piacot.

És mindezeket megkoronázandó, augusztus 22-én kiadják első japán albumukat, a “WELCOME to SECRET TIME”-ot, három különböző kiadásban, sok zenével, klippekkel, DVD-vel, és turnérészletekkel.

Forrás: tokyohive, youtube, wikipedia

1 thought on “Secret Time

  1. Visszajelzés: The Wonder Continues | Wild at Heart – ワイルド アット ハート

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s