Álmatlan éjszakák

Sziasztok!

Nos, a tokyhohive még mindig használhatatlan a karbantartás miatt, ezért továbbra is késik a tavaszi doramás cikk, de sebaj, hiszen a japán magazinok és online felületek rendületlenül szórakoztatnak minket különböző felmérésekkel és szavazásokkal. Valójában igencsak tanulnom kéne, mert sem a többszáz kanji nem vetődik majd magától papírra a vizsgán, sem a Belső-Ázsia beadandóm nem írja meg magát, úgyhogy kérlek, értékeljétek ezt a szerény aktivitást is, amit a blogon mutatok, hiszen, talán nem látszik, de több órát fordítok minden egyes cikkre (és kérlek, ne nevezzétek többet fordításnak, mert attól megőrülök T___T). Nos, akkor nézzünk is egy csodálatos kis dal listát, amiben meglepő módon, de szerencsétekre most nem szerepel Arashi – csak egy kicsit.

Ezúttal a rangsorok királya, a Goo közölt egy listát a következő címen: Dalok, amiket hallgatni akarsz egy álmatlan éjszakán. Az eredmény 1308 szavazat alapján született meg, amik március 29 és április 22 között érkeztek be.
Vagy én, vagy ez az 1308 ember értette félre a feladatot, mert én, bár pihentető, vagy nyugodt hangulatú dalokra számítottam, a helyezettek nagy része inkább az álmatlan éjszakákról szólnak. Nézzük is meg őket!

1. helyezett: SEKAI NO OWARI – Starlight Parade
A címe eleve sejteti, hogy hogy nem alszunk, hiszen más különben nem lehetne szó “csillagfény parádéról”. A klipben egy fiú álmatlanul nézi az ablakon át a csillagokat, majd biciklire pattan, kapucnit fel, és irány egy szabadtéri buli a többi álmatlannal, ahol a SEKAI NO OWARI zenél. A szöveg szerint ezek az álmatlanok kis mikroközösséget alkotnak és csak ők ismerik egymás érzéseit. Megbabonázza őket a csillagok fénye, felemelkednek közéjük, egy más világba csöppennek. De hogy ne legyen ilyen idilli ez az álom, a beszélőnek bánata is van: egy számára fontos személy már nincs ebben a világban. Ahhoz túl nyugodt és álmodozó a szám, hogy ez a szeretett személy halálát jelentse, szóval valószínűleg csak arról van szó, hogy elváltak útjaik és már nem álmatlankodnak együtt.
Egyébként a SEKAI NO OWARI (“Világvége”) együttes 4 tagból áll, három férfiból (a jóképű énekes, a gitáros és a bohócmaszkos DJ) és egy nőből (a csinos kis billentyűs), akik 2007 óta zenélnek együtt. Első koncertjüket mindössze 15 ember előtt tartották, népszerűséget 2010-re szereztek. A Starlight Parade egy 2011-ben megjelent daluk, amit azóta több lemezükre is feltettek.

2. helyezett: Golden Bomber – Konya mo Nemurenai ~Byouteki na Imi de~
“Ma éjjel sem tudok aludni – abnormális értelemben” – ez a cím sem hagy minket kétségek között a dal témáját tekintve. Ami a hangzását illeti, tulajdonképpen ez az a dal, amit abszolút nem szeretnék hallgatni, semmilyen normális helyzetben, főleg ha nem tudok aludni. Pararapára és DDR-re hajaz, idegesítő és zajos. A szám alapkoncepciója is az, hogy egy álmatlan fiatal küzd a saját agya ellen, ami nem képes hagyni őt pihenni. Felhánytorgat mindent, amin az ember csak egy kicsit is el tud rágódni elalvás előtt: kudarcok, eltávolodó barátok, be nem vallott szerelmek. A főhőst nyomorúságos szociális élete mellett még a koránkelés is sújtja, de egy átvirrasztott éjszaka után legszívesebben mindenkit elküldene a fenébe. A saját élet-halál vívódásán már a dal elején átesett. Hála istennek – akit szintén emleget a dal – ehhez a számhoz nem tartozik PV:
A Golden Bomber egy szintén 4 tagú együttes, csupa 30 körüli férfi. A bandát 2004-ben alapította az énekes Shou és a gitáros Kyan a következő koncepcióval: Hyper Giga Hybrid Super Subculture Visual Rock. Csatlakozott hozzájuk a basszusgitáros Jun és a dobosok, akik állandóan cserélődtek, mígy a mai Darvish Kenji meg nem érkezett. Az előző együtteshez hasonlóan csak 2010-re lettek igazán népszerűek. Legismertebb daluk a Memeshikute, a csapat pedig híresen elmebeteg.

3. helyezett: Kis-My-Ft2 – Good Night
Feltételezem, ez inkább a lányok kedvenc dala, mint a fiúké, de ez legalább egy alvásra ösztönző szám – a címéből kiindulva. A dalszöveg egy távkapcsolatot tár elénk. A fiú nem akart örökre búcsúzni kedvesétől, ezért így messziről is őrzik a lángot, többnyire úgy, hogy jó éjszakát kívánnak egymásnak, mert a fiúnak az a legnagyobb öröme, ha a lánnyal a gondolataiban alhat el. Sok emlék, integetés, higgy bennem, ne mondd, hogy “Isten veled”. Nagyjából így lehetne összefoglalni pár szóban a szintén PV nélküli, a fiúk első albumán, 2012-ben megjelent dalát.
A Kis-My-Ft2 egy 2005 óta létező Johnny’s-os formáció, akik már maguk is azt hitték, hogy a KAT-TUN háttértáncosaiként fognak kiöregedni a szakmából, hiszen csak angy sokára debütálhattak 2010-ben egy albummal.

A maradék helyeken a következők osztoznak:
4. helyezett: GReeeeN – Sakura Color
5. helyezett: Ohno Satoshi (Arashi) – Shizuka na Yoru ni
6. helyezett: Acid Black Cherry – so… Good night
7. helyezett: Sandaime J Soul Brothers – Hanabi
8. helyezett: BUMP OF CHICKEN – Suimin Jikan
9. helyezett: ZARD – Nemurenai Yoru wo Daite
10. helyezett: Mr.Children – 365 Nichi

Nyilván észre fogjátok venni, de most egy következő postban közlöm az első három dal szövegének magyar fordítását. Nem törekedtem a teljesen művészi átköltésre, és nem szeretném, ha egyes idetévedők megszólnának miatta, ezért jelszóval fogom védeni. Ezt viszont nektek megadom, mert bízom benne, hogy aki eddig leolvasott, az kulturáltan kommentel, ha kommentel. Szóval a jelszó: nemurenai~

Forrás: aramatheydidn’t, wikipedia, jpopasia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s