A szinte kopasz, sírva könyörgő lány esete

Sziasztok!

Aki követi a híreket, az biztosan hallott róla, de talán aki nem, már az is látta az Indexen, az Origón, a tv2-n, a CNN-en, vagy akármilyen más médiafelületen a hírt: Minegishi Minami lekopaszított fejjel, sírva könyörög bocsánatért. A botrányok nem olyan szokatlanok a japán idolok között, főleg nem a lányegyüttesekben – minél több a szabály, annál nehezebb őket betartani. Bár azért Japánban még így is kevesebb van belőlük és nem is olyan súlyosak azok a kihágások. Míg Magyarországon az ex-villalakók prostitúcióján csámcsog még a híradó is, addig Japánban egy egyszerű szerelmi kapcsolat is szabálysértés lehet, ha valaki aláír egy ilyen szerződést.

Az AKB48-at mindenki ismeri, így nem kell olyan messziről indulni. De ki az a Minegishi Minami? Tulajdonképpen egy elég népszerű tag (volt), a tavalyi szavazáson ő került a 14. helyre, ami ennyi lány között elég jó eredmény. 1992. november 15-én született, vagyis 20 éves, nagykorú. Szülei Tokióban vezetnek éttermet. Ő a csapat indulása óta, 2005-től tagja az AKB48 élbolyának, először Team A, aztán K és B tagként. Közben benne van a no3b nevű alformációban is. 2008-ban szerepelt a Mendol című doramában. Kedvenc virága a levendula, kedvenc étele a panírozott garnélarák, gyűjti a kalapokat, allergiás a macskákra, szeret csettinteni, és 30 éves kora előtt szeretne férjhez menni. És 2013. február 1. óta csak kenkyuusei (trainee, junior, gyakornok) a csapatban.

A történetnek van egy másik szereplője is, méghozzá az elég népszerű macsó férficsapat, az EXILE családjának egyik nemrég debütált alcsapatának, a GENERATIONnek a tagja, Shirahama Alan. Ő egy 19 éves fiú japán apától és filippínó anyától. Hobbija a foci, a snowboard és a tánc. Néha szerepel doramákban, például a tavalyi GTO-ban (aminek főszereplője az EXILE-os AKIRA, tehát protekciós volt a szerep). Vagy a 2011-es Moshimo Kimi ga című felolvasós, vagy “hangos” doramában, ahol együtt dolgozott a fent bemutatott Minegishi Minamival. Ekkor barátkoztak össze…

– Január 30.
Kiszivárog a Shunkan Bunshun január 31. lapszámának nagy botránya: Minegishi Minami január 17-én Shirahama Alannél töltötte az éjszakát. A fotósok a lakás elhagyása közben baseballsapkában és orvosi maszkkal kapták le. Meg is lepődtek, hiszen Minegishi a műsorokban és interjúkban mindig a “nem vagyok népszerű a fiúknál” imidzsét mutatta. Az ügynökségek egyelőre nem kommentálnak, csak annyit mondanak, hogy “Hallottuk, hogy összebarátkoztak, mióta együtt szerepeltek.” Azonban az AKB-család egyik legfontosabb szabálya, amit szerződésben rögzítenek, és a tagok ennek tudomásában írják alá azt, hogy amíg valaki a csapatban van, addig tartózkodniuk kell a romantikus kapcsolatoktól.

– Január 31.
Az AKB48 hivatalos blogján feltűnik a hír, hogy Minegishi másnaptól kenkyuusei lesz, de pontos aktivitásáról még nem döntöttek. Ezzel párhuzamosan az AKB48 hivatalos Youtube csatornáján megjelenik a sokkoló videó, amiben Minegishi szinte kopaszra nyírt hajjal, sírva ismeri be, hogy hibázott, és bocsánatot kér, valamint elmondja, hogy nem érdemli meg, de minden vágya az AKB48-ban maradni. A hivatalos videó már nem elérhető, ezért a CNN riportját ajánlom:

Az eredeti videó szövege nagyjából a következő volt Minegishi szájából:
“Nagyon sajnálom, hogy aggodalmat okoztam a tagok, a rajongók, a stáb, a családom, és sok ember számára a holnap megjelenő heti magazin rólam szóló cikkével. A 2005-ben alakult AKB48 első generációs tagjaként olyan pozícióban vagyok, ahol példaként kéne feltűnnöm a juniorok számára. Mégis, amit tettem, az meggondolatlan és tudatosságot nélkülöző viselkedés volt. Mivel még mindig üres a fejem, nem tudtam, mit tegyek, vagy mit tehetek, amikor megláttam a magazint, de nem ülhettem tétlenül, ezért teljesen magamtól úgy döntöttem, hogy lenyírom a hajam, anélkül, hogy közölném ezt a tagokkal vagy az ügynökséggel. Nem számítok rá, hogy ezt megbocsátják nekem, de az első gondolatom az volt, hogy nem akarok kilépni az AKB48-ból. Képtelen voltam az AKB48 elhagyására gondolni, ahol a tagok vannak, akiket szeretek, és akikkel együtt töltöttem a fiatalságomat, és ahol ti, kedves rajongók vagytok. Tudom, hogy ez túl optimista, de szeretnék az AKB48 Minegishi Minamija maradni, amíg csak lehetséges. Az egész az én hibám. Nagyon sajnálom. Mindent Akimono-sensei és az igazgatás ítéletére hagyok. Bár nem voltam képes kiválogatni az érzéseimet, egyszerűen el akartam mondani nektek, hogyan éreztem most. Köszönöm, hogy meghallgattatok.”

Ezen a napon megszólal Shirahama Alan ügynöksége is, az LDH: “Ráhagyjuk a magánéletét. Elmondta nekünk, hogy nem többek, mint nagyon jó barátok. Egyfelől nagyon szép dolog, hogy békén hagyják az idoljaikat. Végül is, az EXILE-nak egészen más a politikája, mint például a Johnny’s-nak, és az ahhoz inkább hasonlító AKB-family-nek. Másfelől a “csak barátok” rész ellentétben áll azzal, ami a botrány alapját képezi. Bár senki sem mondja, hogy lefeküdtek, de az biztos, hogy romantikus kapcsolat van köztük, hiszen Minegishi a videóban elismerte, hogy hibázott. Akkor az LDH tagad, vagy Shirahama? Vagy úgy gondolják, így a legjobb nekik, vagy Minegishinek?

Szintén ezen a napon megszólal az AKB48 színházigazgatója is, Togasaki Tomonobu“Az esetről szólva, amibe Minegishi Minami keveredett, és amit a ma megjelent heti magazin közölt, döntöttünk a büntetésről és szeretnénk jelenteni ezt a rajongóknak. Minegishi Minamit, aki sok problémát okozott ezzel az esettel a rajongóinak, büntetésből vissza fogjuk minősíteni gyakornokká (kenkyuusei) 2013- február 1-tőlAz elkövetkezendő tevékenységeit később fogom közzé tenni, ha már döntöttünk a részletekről. Még egyszer szeretnék elnézést kérni a rajongóktól a hirtelen bejelentés miatt. Szeretnék köszönetet mondani, amiért támogatjátok az AKB48-t, a jövőben is.”

– Február 1.
A történtek és a bejelentsék felbolygatták a rajongók kedélyét, ezért rengeteg kérdés érkezett a színházigazgató Togasakihoz, aki kedvesen válaszolt rájuk a Google+ csatornáján angolul. Nézzük meg ezeket:

“Sok véleményt és kérdést kaptunk a rajongóktól Minegishi bocsánatkérő videójára reagálva. Szeretnék további magyarázatot adni, mivel a vezetés még nem teljesen adott választ minden kérdésetekre.
– Miért kellett megosztani egy ilyen videót?
Nagy sietségben voltunk az előkészületekkel, és akkor 
megkaptuk a jelentést, hogy Minegishi igazán szeretne személyesen bocsánatot kérni, levágott hajjal. Értettük, mennyire szeretné, és hogyan érez az AKB48 iránt, ezért úgy döntöttünk, hogy terv szerint megosztjuk ezt a videót.
– Muszáj volt lenyírni a haját?
Ha az a kérdés, hogy muszáj volt-e vagy sem, akkor nem volt 
muszáj. Minegishi csupán igazán ki akarta fejezni, milyen erősek az érzései.
– Meggátolta valaki abban, hogy levágja a haját?
Úgy hallottam, mire kijött a sminkszobából, már levágta a haját. 
Úgy tűnik, a stáb megpróbálta megállítani őt. Mégis, állítólag azt mondta, az emberek talán bolondnak nézik, de tényleg cselekedni szeretne, ezért elvesztette a fejét, és ollóval vágta le a saját frufruját.
– Nem igazságtalan, hogy a büntetés más volt a többi tag számára, 
akik szintén botrányba keveredtek?
Jobb lett volna, ha ugyanazt a szabályt tudjuk alkalmazni. Mégis, 
rengeteget gondolkodtunk, mert nem lehet egy általános szabályt alkalmazni, hiszen minden tag más-más helyzetekbe keveredett. Például egy tag sokszor lett figyelmeztetve, de nem hallgatott senkire és botrányt kavart. Olyan tag is volt, aki a saját álmai után akart menni, és a távozást tervezte, amikor felfedtek valami botrányt vele kapcsolatban. Olyan tag is volt, akinek a múltja került nyilvánosságra. Olyan tag is volt, akinek a tettére nem derült fény, mégis hatalmas szabálysértés volt. Kérlek, értsétek meg, hogy sok körülményt megvizsgálva kell döntést hoznunk.

– Feltöltöttek egy képet az internetre, ahol Minegishi jól érzi magát az első generációs tagokkal. Tényleg bánja a tettét?
A Team B színházi előadásának próbája előtt láttam Minegishit, 
aki elcsigázott arccal jött bocsánatot kérni, szóval elmondhatom, hogy megbánta a tettét. Ezzel egy időben úgy tűnik, próbál nem aggodalmat kelteni a körülötte lévő emberekben. Szerintem ez az oka annak, hogy az ugyanolyan generációból származó tagok bátorították Minegishit, aki lehangolt volt.
Mi, a vezetők, szeretnénk támogatni a tagokat, akik mindent 
megtesznek, hogy elérjék az álmaikat, azzal, hogy beszélgetünk velük.”

A rajongókon kívül természetesen eddigre a fél világ értesül a dologról, az internetezők pedig írnak hideget-meleget az esetről. Lássunk pár véleményt!

“Nem fura egy kicsit ez a kultúra, ami akkor fogadja el a bocsánatkérést, ha valaki leborotválja a fejét? Különösen, hogy manapság vannak emberek, akik divatból csinálják
maguknak.” – jogos, hiszen nálunk is egyre több félkopasz lány mászkál az utcán, akik valamilyen rejtélyes perverzióból azt hiszik, hogy ez szexi.

“Hű, ez elég rövid lett LOL Így is csúnya.” – na, ő biztos nem rajongó.

Aztán vannak, akik humorizálnak: “Túl rövid, nevetséges XDXDXD Ez jó példa lesz, derítsük ki az összes pletykát és csináljunk egy JKC48-at.” – a JKC a Jakucho Setouchi rövidítése, aki buddhista apáca volt. A buddhista szerzetesek feje pedig többnyire kopasz.

És akik túl lelkesek, de tájékozatlanok: Sérti az emberi jogokat, hogy nem engedik nekik, hogy romantikus kapcsolataik lehessenek, nem? Még csak nem is panaszkodhatnak, mert kirúgják őket. Hatalmi visszaélés kipécézni a gyengébbet, ez beteges, uh. Remélem, Akimotót megbüntetik ezért.” – semmi okunk azt feltételezni, hogy a babérjain csücsülő Akimoto, az AKB-family apukája leszállt trónjáról, leborotválta Minegishi fejét és megfenyegette, hogy sírja tele a médiát. Miért jó nekik egy kopasz tag? A büntetés amúgy sem a hajvágás volt, hanem a visszaminősítés. És miért sértené a jogait a szerződés? Nem átverés, nem apró betűs rész, mindenki tudatában van a szabályzatnak. Ezt a dokumentumfilmjükben is említik. Az egyenruha az nem sérti a diákokat? Vannak bizonyos szabályok, amiket be kell tartani, ha itt akarnak lenni. Nem kötelező, több millió lány van otthon nyugalomban, vagy éppen a pasijánál, és jól megvannak AKB nélkül. Ha meg idolok akarnak lenni, miért nem mentek más ügynökséghez? Ha annyira tehetségesek, akkor biztos elindítják őket valahol.

A szkeptikus: “Rövidre nyírt haj, most? MICSODA időzítés, jó felépítés, az AKB puszta üzlet.”

A szkeptikus 2: “20 éves, csak lefeküdt egy sráccal, nem kellett volna levágnia a haját. Biztosan tovább járt volna hozzá, ha nem fedi fel a média.”

A troll: “Illik hozzá. Most jobban néz ki.”

A troll 2:Most már inkább vallási szektának tűnnek LOL.”

– Február 2.
Minegishi először merészkedik a nyilvánosság elé az eset után. Egy kézfogásos eseményt tartanak a Makuhari Messe-ben. Egy rajongó elmondása szerint délután lépett színpadra, azt mondta, “Hihetetlenül sajnálom, hogy AKB48 tagként meggondolatlanul cselekedtem.”, majd 15 másodperces meghajlást tett. A hajáról is szólt pár szót: “Nem azért tettem, hogy bocsánatot nyerjek. Újra el akartam nyerni mindenki bizalmát és újrakezdeni az elejéről.” – hát ez a kenkyuusei státusszal most menni is fog… Miután a rajongók meggyőződtek a valódi megbánásról, és Minegishi tiszta lelkéről élőben is, többen kéréssel fordultak a vezetőséghez: “Éreztük Mii-chan jóhiszeműségét, ezért kérjük, vegyék le a Youtube videót.” Togasaki Tomonobu továbbította ezt Minegishi felé, aki így reagált: “Tele vagyok hálával a rajongók hangja miatt.” Aznap este levették a videót a hivatalos csatornáról – bár eddigre már több mint 6 millióan látták.

– Február 3.
A GENERATIONS felfelé igyekvő csapat, nem bújhat el egy barlangba, csak mert az egyik tagnak köze van valami botrányhoz. Az amúgy is az AKB48 gondja. Nincs tehát más választása Shirahama Alannek, mint részt venni a január 30-án megjelent ANIMAL című kislemezük promotálására szánt eseményen a Yokohama BLITZben. Talán kérdésre, vagy egyszerűen a feszültség miatt a fiú most először nyilatkozik az 1500 megjelent rajongó előtt. “Nagyon sajnálom a gondot, amit most okoztam. Mindent bele adok a tevékenységeimbe, így kérlek, támogassatok továbbra is.” Hát nem valami nagy dolog, de legalább beszél, és… a változatosság kedvéért sajnálkozik. Miért voltak egyáltalán együtt, ha ennyire megbánták?

– Február 7.
Minegishi immár teljesen kenkyuuseiként szerepel a színpadon – parókában. Ez kissé felbosszantja a rajongókat, hiszen úgy tűnik, mintha semmi sem történt volna. De vagy ez, vagy a kicsapás, szóval ez még a jobb verzió.

Egyelőre ennyi, de még úgyse zárult ez le szerintem. Az AKB48 nemrég elvesztette Masuda Yukát, aki szintén egy ilyen pasis éjszaka miatt volt kénytelen kilépni. Persze más körülmények más bánásmódot érdemelnek. Talán Minegishi éppen ezért vállalta ezt az egész hajvágásos videós könyörgős dolgot, hogy ne dobják ki. Mindenesetre ezzel valószínűleg már most megszerezték az Év Botránya 2013 díjat, ami ha létezne, tavaly Akanishi Jint illette volna, szintén egy félresikerült éjszaka és annak gyümölcse miatt.

Forrás: tokyohive, aramatheydidn’t, stage48

2 thoughts on “A szinte kopasz, sírva könyörgő lány esete

  1. Én sajnálom őt, az egész popiparban kéne változtatni, tök hülyeség hogy nem lehetnek romantikus kapcsolatai az idoloknak. Ők is emberek.>.<
    Szerintem simán kirakhatták volna, mert ribancokat csinálnak belőlük.

  2. Háát… ha úgy vesszük, hogy ez az ország a szerepeken alapszik, ahol mindenki tudja, milyen helyzetben hogy kell viselkednie, akkor szerintem nem kell választani. Lehet, hogy neked furcsa, de a japánoknak elég normális, hogyha te egy tinilány idol vagy, akkor ártatlan, kedves, aranyos vagy. Nem pedig olyan, aki a pasijánál éjszakázik. De ebbe nem kötelező belépni. Az AKB48-on kívül van egy csomó lányegyüttes: Perfume, Bump.y, Babyraids… és egyiknél sincs megtiltva a romantikus kapcsolat. Szóval van választásuk, én azért nem akadok fent ezen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s