Kegyvesztett animék

Sziasztok!

Ismét egy érdekes listát hoztam, csak most anime témakörből. Biztosan mindenki rengeteg animét látott már, megvan a kedvenc és a kevésbé szeretett fajtája. De vannak olyan kritikusabb animék, amiket egyértelműen csak szeretni, vagy utálni lehet – attól függően, benne vagyunk-e a célközönségben. A célközönség pedig gyakran kifejezetten az otaku réteg. Az Anime One kérdésére majdnem 6000 válasz érkezett. És hogy mi is volt a kérdés?

Melyik animeműfajba kezdesz belefáradni?

Azt se tudom, honnan kezdjük, de talán mehetünk az elsőtől lefelé haladva!

1. helyezett: hárem animék (691 szavazat)
A szavazók több mint egy tizede szavazott arra, hogy azokból az animációkból van leginkább elege, ahol a férfi főhőst legalább három kívánatos nőszemély veszi körül, gyakran nagy és/vagy fedetlen mellekkel megspékelve. Ebből arra következtetek, hogy a szavazók több mint egy tizede lány volt… Mert ugyan, melyik fiú mondaná, hogy fúúúúj, kevesebb lányt kérünk az animékbe? Vagy ez kifejezetten a bárgyú, semmiről sem szóló daraboknak szól, amik készítői azt hiszik, hogy pár női karakter önmagában kitölt 12 epizódot?
Egyébként ebbe a kategóriába sorolható a hentaiok 90%-a – egy férfi, sok nő. Hogy haladjunk az értelmesebb felé, ide tartoznak az ecchik, mint a DearS (ez olyan, mint a Chobits, csak jobb), vagy az Ichigo 100%, ami meg egy kendőzetlen bugyimutogatás. Ami viszont már tényleg elismerten jó anime, az a Zero no Tsukaima. Az utolsó esetben valóban arról van szó, hogy van egy egészen jó történet, nagyon szép grafika, jó zene és hang, ami fűszerezésül szórnak egy nagy adag ecchit. Ez eddig nem baj, csak az, amikor a háremdolognál megszalad az ember keze, és annyit szór bele, hogy az már bosszantó. Ha már szerelmet vallott Louise-nak, akkor vele ecchizgessen, ne Siestával, ugye?

2. helyezet: imouto animék (516)
500-an vannak már rosszul a “nappal húgom, este d___m” felállástól. Itt természetesen az adja az alap konfliktust, hogy a két alanynak ember és “isten” törvényei szerint is tilos összekerülnie. Ez a dolog pikantériája, ezért akarják annyira. Kicsit olyan, mint amikor melegekről van szó, mert ugyanúgy egy társadalmilag elítélt szerelemről van szó, csak több a helyzet, mivel egy fedél alatt, gyakran még egy szobában is laknak a szereplők. Persze vannak kevésbé perverz esetek, amikor a bátyus és a hugica nem vér, hanem szüleik második házassága révén keverednek össze – ilyenkor inkább lányregény lesz a dologból (lásd Marmalade Boy). Megint a hentaiokat említeném, mint fő felhasználója ennek a témának, de hogy valami konszolidáltabb felé tereljem a szót, emeljük ki inkább Aoki Kotomi híres mangáját, amiből már anime OVA, sőt, film is készült Matsumoto Jun főszereplésével – ez a Boku wa Imouto ni Koi wo Suru (Szerelmes vagyok a húgomba). Ebben egy ikerpár szerepel, akik így 16 évesen rájönnek, hogy egymásban szerelmesek. A manga és az anime kicsit eltérően végződik, de mindkettőben elválnak, mert tudják, hogy morálisan sosem lesz helyes, ha ők együtt vannak (de talán a mangában megint egymásra találnak…).

3. helyezett: híres szinkronszínészekkel és gyönyörű képi világgal készített, de tartalmatlan animék (385 szavazat)
Nem is egy ilyen anime létezik. A készítők azt hiszik, hogy egy kis eye candy-vel, meg hangzatos nevekkel máris sikert lehet elérni. Megint csak a hentaiok jutnak eszembe, ha történet nélküliségről van szó, de abban nem is az a lényeg, igaz? Olyan animéket viszont nem igazán tudok mondani, aminek nem volt története, mert én eleve történet alapján választok. A történet nem is igazán jó szó… Tartalmatlan… valakinek talán a legtöbb shoujo anime is tartalmatlan lehet, de én a karakterfejlődéssel is beérem, meg a szívmelengető vagy vicces szituációkkal. Kutakodva egy olyan jellegtelen animét találtam, ami szépen van megrajzolva, de csak arra emlékszem, hogy végiguntam: True Tears (2008). Ben tudok róla mit mondani, nem emlékszem rá. Ne nézzétek meg.

4. helyezett: erotikus játékokból készült animék (349 szavazat)
Ááá, ilyen biztos nincs sok, hiszen akkor nem is lenne története. Erotikus játékokból biztos csak hentaiokat/yaoikat adaptálnak (Bible Black, Enzai). Nem. Ismeritek az Airt? Igen, azt az Airt, aminek az OVAja olyan szívszorító, hogy a végén nem tudsz mást csinálni, csak bőgni. Meg van belőle egy kicsit idegesítőbb sorozat is. Na, az is egy felnőtteknek szóló videójátékból készült. Akárcsak a (ki tudja, miért) népszerű Fate/Stay Night, Kanon, vagy School Days. És a legjobbat a végére hagytam: Utawarerumono. Ismeritek? Komplex karakterek, kerek egész történet, szívbemarkoló, drámai részek és vég. Ki gondolta volna, hogy ez csak egy bugyuta játék volt eredetileg? Na jó, ne legyünk naivak, voltak jelek, de… ez a mű bebizonyítja, hogy a játékadaptációk is lehetnek teljes értékű animék.

5. helyezett: animék, melyekben az összes férfi karakter gyönyörű (327)
Hogy lehet ezekkel betelni? Nem valóságos? Persze, de egy átlagos mangafigura sem valóságos! Ez a 300 szavazó biztosan hímnemű volt. Az ő szemszögükből annyi hátránya lehet a rajzolt férfiháremeknek, hogy nő az elvárás, amiknek meg kell felelni. Ki ne állított volna még le egy animét egy megfelelő képkockánál, hogy csak nézze a férfi karaktert, hogy milyen gyönyörű, milyen tökéletes, és csak a végén vette észre, hogy egy rajzot csodál? Biztos van valami mentális magyarázata ennek, például az agy átkonvertálja a vonalakat valósággá, vagy ilyesmi. Mindenesetre, amíg nem rajzolnak az animékbe ronda vagy duci lányokat, addig kevésbé tökéletes fiúkat sem kell. A legtöbb ilyen anime egyébként valamilyen dating sim (randi szimulátor) játékból ered, amit hölgyeknek gyártanak, tehát muszáj ilyen karakterekkel operálnia. Ilyen anime a 2010-es Hakuoki is, ami meglepően komoly, Shinsengumi témájú, történelmi anime, egy kicsi vámpirizmussal megkeverve. De vannak rendesen drámai shoujo animék, ahol a helyes férfiak csak ráadásként szolgálnak – Fruits Basket, vagy egészen elvetemültek, mint a Kyou Kara Maou!, gagyik, mint a Pretear. És vannak olyanok is, ahol a szép szereplőknek komoly társadalmi reflekciós szerepük van: Ouran Koukou Host Club és Yamato Nadeshiko Shichi Henge.

6. helyezett: Shounen Jump! mangából készült csatázós anime (318 szavazat)
Na, ez a 300 ember leszavazta az animék egy harmadát. Értitek, hogy mit jelent ez? Tulajdonképpen a legmagasabb eladással büszkélkedő mangák megfilmesített változatait. Ezen szavazóknak nagyon jó orra lehet az elit és tömeg termékek megkülönböztetésére, ugyanis a Narutónak még itt Magyarországon is jelentős tábora van – ergo tömeg cucc. Ennyire én se vagyok finnyás. Attól még, hogy nem olvasom a Harry Pottert, felőlem nyomathatják. Most komolyan, ne legyen több Naruto, Bleach, One Piece, Slam Dunk, Duel Masters? Azért van ennek közönsége, sőt, ez az egyik legerősebb műfaj. Nem értek egyet ezzel a 300 emberrel, akkor sem, ha én sem nézem ezeket a sorozatokat.

6. helyezett: iskolai klubtevékenységekről szóló animék (318 szavazat)
Nem elírtam, hanem holtverseny alakult ki a nem túl nívós 6. helyen. Ismét 318-an támadtak meg egy szintén népszerű témát: a bukatsut. A bukatsu olyan iskolai szakkör, amit a diákok maguk alakítanak és vezényelnek, bár általában tartozik hozzájuk egy tanár, akihez fordulhatnak. Lényegében akármilyen klubot meg lehet nyitni a megfelelő taglétszám esetén. Népszerűek a sport- és művészeti klubok. Ilyen animék a K-ON!, ahol a lányok zenélnek, a már említett filmklubos Ichigo 100%, a már szintén említett szépfiúklubos Ouran Koukou Host Club, és a kissé perverz diáktanácsos Seitokai Yakuindomo is. Ez a műfaj szeret vegyülni, így lehet belőle sportanime is, mint a Prince of Tennis, vagy misztikus agymenés, mint a Suzumiya Haruhi no Yuutsu.

8. helyezett: chuunibyou animék (311 szavazat)
A chuuinbyou a “középiskola 2. éve szindróma” rövidítése. Biztosan tudjátok, milyen érzés az, amikor már nem vagytok gólyák, de még nincs a vállatokon túl sok nyomás. Na, akkor a gimisek rém jól tudják érezni magukat, és a külvilág számára idegesítő, tudálékos, egoista magatartást vesznek fel, azt gondolva közben, hogy valami különleges képességük van, amivel többek lesznek másoknál. Attól tartok, én elfelejtettem ebből kilépni. De sebaj, ez egy jelenség, ilyenek vannak, hiszen animék is készülnek róla. Annyira létező, hogy idén levetítettek 12 résszel egy Chuunibyou demo Koi ga Shitai című animét is. Még nem volt alkalmam megnézni, de nyilván nem fog elmaradni.

9. helyezett: animék, ahol minden nőnek nagy melle van és/vagy sokat mutatják a melleket (305 szavazat)
Újabb 300 lány, nem igaz? Elismerem, ez tényleg idegesítő tud lenni, hacsak nem csavarnak mellé valami valóban jó poént. A nagy melleket általában vizuális elterelésnek szánják, ha kicsit gyengélkedik az anime. Olyan fan service féle. De igazán hasonló a csupa jóképű férfi kategóriához. Megint csak hentaiok jellemzője, hogy mindenkinek D+-os melle van, vagy esetleg az olyan ecchiké, mint a régi Golden Boy. De az, hogy mindenkinek az van, csak a főszereplőnek nem, a Zero no Tsukaima és a klasszikus Slayers egyik fő motívuma is. Sokkal több olyan van, ahol egy-egy kulcskarakternek van méretes melle: Gantz, Karin, Nana to Kaoru.

10. helyezett: időugró animék (284 szavazat)
Feltételezem, ez a kategória azt takarja, amikor a cselekményt úgy megvagdossák, hogy alig lehet követni, sé nem azt, amikor a szereplő ugrál az időben (lásd Toki wo Kakeru Shoujo). a vagdosós iskolapéldája a Suzumiya Haruhi no Yuutsu, ahol az első évadban a részek random össze vissza voltak leadva. Például a 8.-kal kezdték, aztán a 3., és így tovább. Ez egy merész vállalkozás volt, akkor nagyon idegesített, amikor néztem, pár évvel ezelőtt, de most visszagondolva jónak tűnik a koncepció. Legalább nem volt unalmas. De hogy ebből olyan sok legyen, hogy szavazni kell rá, mint utált kategória, arra nem is gondoltam…

A lista további elemei között szerepel még pár érdekesség: a Gundam animék (221 szavazat), az iskolai romantika (216), a yuri (196), robot (165), Miyazaki Hayao munkái (153), nők katonai szerepben (34).

Remélem, ti azért nem utáltok minden létező műfajt, mert ennél többet már tényleg nem lehet kitalálni.

Forrás: aramatheydidn’t

2 thoughts on “Kegyvesztett animék

  1. Van benne igazság én amit a legjobban nem szeretek az a hárem és a yaoi. ( az utóbbi bár nagyon kellendő)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s