Átlagosból átlagon felüli dalok – GReeeeN

Sziasztok!

Pár napos szünet után egy együttesbemutatóval térek vissza. Eddig is gondoltam rá, hogy írni kéne az egyik legérdekesebb, és nagyon is népszerű piacon lévő bandáról, a GReeeeNről, de a karácsonyra kiadott számuk adta meg a kellő lökést. Ezt azonban hagyjuk a cikk végére, és nézzük is meg, milyen pályát futott be a 2007 legsikeresebb újonc csapata, a maga anoním tagjaival.

Az együttes a manapság oly sokat emlegetett Fukushima prefektúrából származik. Négy férfi alkotja, Hide, Navi, 92 és Soh. Furcsa neveik máris elfogadhatóbbak, ha elárulom, hogy inkognítóban vannak. Sem PV-ben, sem lemezborítón nem mutatkoztak még soha. Ha élőben adnak elő, akkor eltakarják az arcukat. Valahogy így.

Ennek oka egyébként elég egyszerű. A tagok nem csak a zenélésből élnek, van civil foglalkozásuk is, ami valahogy a fogászathoz kapcsolódik, és nem akarnak fennakadást ezzel, gondolom. Hide egyszer kikotyogott valami olyasmit, hogy engedélyt kapnak megmutatni magukat, de ebből máig sem lett semmi.

Ez a logójuk: egy mosolygó száj, beleírva az, hogy GReeeeN, amiben a 4 db e betű arra utal, hogy négyen vannak. A fogászatos infóval már érthető.

Egyébként még az egyetem alatt debütáltak, a már említett 2007-es évben. Zeneileg Hide (nem összekeverendő Hyde-dal) tart a legelőrébb, hiszen ő már egy japán hardcore banda tagja is volt gimisként. 2002-ben Navival együtt alapították a GReeeN-t, akkor még 3 e-vel. 2004-ben szállt be a másik két tag és akkor kapta a név a végleges formáját. Aztán 2006-ban karolta fel őket az Universal stúdió, és innen indulhatott a karrier.

A debütáló daluk a Michi, ami szerintem nem volt kiemelkedő, inkább csak olyan egyszerű alternatív hip-hop és pop keveréke. Olyan, mint a Nagareboshi a home Made Kazokutól (Naruto Shippuden első ending). Inkább a szövegen van a hangsúly, ami nem negatív, hanem az a “nyissunk a világra, és haladjunk a jövő felé” hangulat. A kislemezek jöttek, és az emberek vették, ezért még abban az évben előrukkolhattak első stúdió albumukkal, az Aa, Domo. Hajimemashite című lemezzel. Ezt egy évvel később szellemesen az Aa, Domo. Ohisashiburi Desu. követte. Ennek toplistás dala a Kiseki lett, a 7. kislemez. Később ez a dal Guinness-rekordot ért el a Japánban legtöbbször letöltött dalként. De az én mércémet ezek a dalok még mindig nem ütik meg. Egyébként eddigre belejöttek a klipkészítésbe, de mindegyiknek egy egész kisfilmje volt, hogy a rajongót lekösse maga a klip, és ne tűnjön fel, hogy őket még véletlenül se látni benne sehol.
Ezután olyan hangzatos single-ök jelentkeztek, mint a Tobira, Ayumi, Setsuna, vagy Haruka, de sezrintem mind egyforma, csak kicsit más dallammal. Így zártuk 2009-et. Meg egy kis pletykával, hogy az együttes esetleg feloszlik egy utolsó album végeztével, de szerencsére ez hamisnak bizonyult. Miért is oszlottak volna fel, ha csak ezután következtek az igazán értékes számaik?

A 2010-et kicsit végiggondolkozták és végigturnézták. Aztán ismét lemezkészítésbe fogtak. Ekkor született meg a Good Lucky!!!!! című produkció a multitálentum Becky-vel karöltve. Ajánlom, hogy tekintsétek meg a hihetetlenül vidám, idiótákban és mesefigurákban bővelkedő klipet, amiben Becky-t különös jelmezes figurák között láthatjuk (akik gyanúsan 4-en vannak… csak nem a GReeeeN?). Ennél kevés vidámabb dalt ismerek.

Aztán megint kis hullámvölgy, amiből talán a Koibumi a kiemelkedő, de az sem igazán. Jó, hogy van egy stílusuk, de mivel ezt hűen követik, minden számuk ugyanolyan lesz, és nehéz megkülönböztetni őket. De elérkezett a 2012-es év, ami megint adott nekik egy lendületet. Megszületett ugyanis a Misenai Namida wa Kitto Itsuka, hosszú című dal, ami egy könnyfakasztó mesével párosítva sokáig az Oriconon tartotta őket. Vagy a szintén sikeres Orange, ami egy félénk, kicsit otaku/kocka lány kibontakozását mutatta be. És ezekért cserébe igyekszünk elfelejteni az Oh!!!! Meiwaku!!!! névre keresztelt szappanoperás botlást.

Csak hogy biztosak legyünk benne, hogy nem normálisak, az idei számaikat összegyűjtő negyedik albumukat a következő névvel forgalmazzák: Utautai ga Uta Utai ni Kite Uta Utae to Iu ga Utautai ga Uta Utau dake Utaikire ba Uta Utau keredomo Utautai dake Uta Utaikirenai kara Uta Utawanu!? (a cím a következő szavakkal zsonglőrködik: uta – dal, utau – énekelni, utautai – énekes).

Egyébként én szeretem ezt az együttest, ne értsétek félre, amiket írok róluk. És már rengeteg zenei díjat is bezsebeltek. Na, és hogy végre alátámasszuk, miért érdemelték ezeket ki, lássuk legújabb, szinte még gőzölgő számukat, amit december 19-én jelentettek meg: Yuki no Ne. Messze a legeslegjobb daluk egész pályafutásuk során.

Ha megnéztétek, akkor egy gyönyörű, ám be nem teljesedő szerelmi történetet láthattatok. Fényképész fiú és fényképész lány titokban egymást fényképezgeti, de mindkettő annyira fél lépni, hogy nem történik semmi. Jellemző a japánokra, hogy ők a szerelmi életükbe csak a legvégső esetben vonják be azt, akibe szerelmesek, inkább lejátszanak pár kört magukban és szenvednek. Így van ez most is, hiszen egy konkurens hölgy is felfigyel a hím értékes tulajdonságaira. Mi ekkor a teendő? Hát közbe kéne lépni, teperni kéne, csinálni valamit, amivel felhívjuk magunkra a figyelmet, nem? De ez a lány úgy látszik, kicsit életképtelen lenne egy túlélő szituációban, hiszen nem tesz semmit. Szó nélkül, sőt, mosolyogva  nézi, ahogy elviszik előle a zsákmányt. Pedig még a zsákmány is azt akarta, hogy az övé legyen.
Mindegy, a klip jó, csak a történetét szidom. És a zene! Bár nem bírom a karácsonyi giccset, ez a téli hangulat nem rossz. És a kis csilingelés valóban olyan, mintha hópelyhek szitálásának hangját hallanánk (yuki no ne). A lassú részek majdhogynem a szokásosak, de a refrént jól felpörgették. A “me to me” (szemtől szembe) meg a “te to te” (kéz a kézben) begyorsuló részeinél pedig igazi érzelemátvitel van. Szinte nekem fáj a lány szerencsétlensége.

Sajnálatos, hogy ebben a nagy hóesésben a srác melegsége nélkül a csaj ott fog elfagyni a padon, ahol van…

Forrás: wikipedia, jpopasia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s