Faasuto Kissu~ Mikor van Japánban az első?

Sziasztok!

Ma is egy olyan cikkel szolgálnék, ami inkább háttér-információ lehet animék, mangák, vagy doramák megértéséhez. Hiszen nyugati szemmel gyakran furcsának, vagy értelmetlennek tartjuk, hogy miért csinálja ezt vagy azt, illetve miért nem csinálja ezt vagy azt valamelyik szereplő. Mindenen olyan sokat agyalnak, képesek több percig egy helyben állni, amikor valami váratlan történik velük, például… megcsókolja őket valaki.

“Egy nap, miközben Meiko a könyvtárban van, elalszik, és valaki megcsókolja. És ami a legrosszabb Meiko számára, hogy ez volt Meiko első csókja is egyben.” Rengeteg anime/manga ismertetőben hangzik el az idézet második mondata, csak esetleg más körülmények között. ez éppen a Boku wa Kisu de Uso wo Tsuku című műhöz íródott itt.  Ez a “szegény lánynak ellopják az első csókját” helyzet a japánok kedvenc indító konfliktusa egy romantikus történethez. A lényege, hogy itt még nem kölcsönös, vagy egyáltalán nem is létezik a szerelem, de aztán végzet szerűen kialakul. Kicsit olyan, mintha azzal kéne leélned az életed (mert egy romantikus anime sem jut el addig, hogy miután nagy nehezen összejöttek az alanyok, hetekkel, hónapokkal vagy évekkel később szétmenjenek), ha középiskolás vagy. Nézzünk rá pár példát a jól ismert darabokból.

Hiába ültette Yamaguchi Noboru egy teljesen alternatív világba a Zero no Tsukaima történetét, hiába adott a szereplőknek ilyen-olyan külföldi neveket, hiába hozta be a varázslást, mint meghatározó körülményt, mi átlátunk rajta. Ez valójában egy szimpla iskolás történet, csak mindenben más. De azért ugyanúgy egy tsundere diáklány a főhős, ugyanúgy egy szerencsétlen új fiú került a képbe, és ugyanúgy vannak ellenségek és barátok. Amikor Saito, az áldozat átkerül a varázslóiskolába, Louise, megcsókolja – hogy így tegye a szolgájává. Na, puff, Saito így járt, már ekkor sejthetjük, hogy mire a történet véget ér, szólnak majd az esküvői harangok.

Vagy ott van a kissé beteg koncepciójú Kore wa watashi no Goshujin-sama (He is My Master), amiben szegény Izumi és Mitsuki, a két otthontalan testvér, és háziállat krokodiljuk  Pochi, egy enyhén egoista fiatalúr, Yoshitaka villájában kapnak szállást és munkát, mint cselédek. Yoshitaka eltökélt szándéka, hogy megszerzi Izumi első csókját.

De ott van az animék közül sok dologban kilógó Paradise Kiss, ahol a 3. részig kell várni, hogy az egymás idegeit kicsináló George és Yukari között elcsattanjon egy csók, de aztán ennél is kevesebbet ahhoz, hogy lefeküdjenek és összeköltözzenek. De még mindig egy középiskolás lányról van szó. Egyébként ez a darab annab is eltér, hogy van epilógja, és nem happy end – a Yukari&George fanoknak. George ugyanis inkább az álmait követi.

Az Inuyasha Kanaméja első csókját áldozza arra, hogy visszahozza az őrjöngő Inuyashát, és megtörje a varázslatot az egyik movie-ban. A Boku wa Imouto ni Koi wo Suru mangában Yori maga veszi el a húga első csókját.

És itt van az iskolapéldája is annak, amiről beszélek: Suki tte Ii na yo. Ez az anime jelenleg fut. A szezonban több olyan anime is volt, amiben nem volt semmi extra, csak az iskolás anime hangulat, és a vicces karakterek. Ilyen még a Tonari no Kaibutsu-kun is, amiben szintén szerepel egy iskolai nyúl a főszereplő sanyarú gyerekkorában. Ez azonban ebben a cikkben nem fontos. Inkább az, hogy a bizalmatlan Tachibana Mei envű lánykánkra ráerőszakolja a telefonszámát a népszerű Yamato. És milyen jó, mert aznap este hazafelé Meit követi valaki, és nem lévén más a telefonkönyvében, a fiút hívja segítségül. Aki aztán egy csókkal jelzi a zaklatónak, hogy a lány az ő felségterülete. Szegény nem tudta, hogy ez Mei első csókja.

És most lássuk, hogy mi a valóság! Miért vannak oda a tinik a “középiskolában elveszti az első csókját” dologtól? Mintha itt nyugaton a szüzességről beszélnénk. De hát Japánban is virágzik a tini prostitúció, akkor hogy lehet, hogy mégis ilyen egyszerű dolgon lovagolnak, mint egy csók?

Milyen korban történik meg a japánokkal az első csók?

Így szól a NTT Docomo mobiltársaság legújabb felmérése, aminek alapját egy online szavazás képezte, ami szeptemberben két héten keresztül szabadon elérhető volt – 36.818-an szavaztak.

1. Iskolaelőkészítő/óvoda idején – 2423 szavazat
Tehát a japán szavazók 6,5%-a olyan vagány kisgyerek volt, aki a függöny mögött, vagy az udvaron egy bokorban szájrapuszit adott az egyik kispajtásnak, és a mai napig ezt tartja az első csókjának. Szerintem ez sok mindent elárul erről a rétegről.

2. Általános iskolában – 2029 szavazat
5,5% százaléknak olyan gyerekszerelemben volt része, ami ilyen fizikai megmozdulásokba fordult. Képzeljük csak el, ahogy a két dobozhátizsákos (a lányé piros, a fiú meg fekete) áll az udvari nyusziketrec előtt, amikor már mindenki hazament, és elcsattan, ismét csak egy szájrapuszi. Szintén nem komoly.

3. Alsó középiskolában – 6021 szavazat
Ez már több mint 16%. Nem véletlenül, hiszen ide tartoznak a 13-15 közötti kicsi tinik, a legkritikusabb időszakban, amikor minden, ami felnőttes, érdekli őket, az egyetem viszont még olyan messze van, hogy kár aggódni. Viszonylag gondtalan fiatalkor, barátságok és szerelmek szövődnek. Talán azért is bátrabbak ebben az időszakban, mert (amellett, hogy minden évben újrakeverik az osztályokat), csak három év, és iskolát váltanak. Erről az időszakról már vannak animék/mangák.

4. Felső középiskolában – 9878 szavazat
Majdnem 27%. A legtöbb történet ebben az időszakban játszódik. 16-18 évig járnak ide a diákok, és ez az iskola rengeteg emlékszerzési lehetőséget kínál. Elsősként bekerülni, újnak lenni, megannyi klub közül járni valamelyikbe, diáktanácsban részt venni, iskolai fesztivált lebonyolítani, osztálykirándulni, vizsgázni, egyetemre felvételizni, aztán a végén elballagni. Már majdnem felnőttekkel van dolgunk, de itt azért még kellően gyerekek ahhoz, hogy érdekesen kezeljék a szerelmi életüket. Ha megnézzük, az általam hozott animepéldák hősei is ilyen korúak.

5. Főiskolán – 4262 szavazat
11,5%-nak vagy voltak bizonyos prűd elvei, vagy szigorú szülei. Ha egyik sem, akkor nem volt elég népszerű, hogy a rendelkezésre álló 6 középiskolai évben bárki is, csak egyetlen egyszer sikeres randira vigye. A mai 19-22 évesek azért egy csókon már túl vannak errefelé. De még nem maradtak le semmiről, hiszen az igazi élet csak a főiskolán kezdődik.

6. A munkaerőpiacra való belépéskor, és még 31 éves kor előtt – 5771 szavazat
Elképeztő, hogy 15,5%-nál is többen maradtak majdnem teljesen érintetlenek. Bár szépítésként hozzátehetjük, hogy akik már ebben a korban, vagy e fölött voltak a szavazás idején, azok a konzervatív Japán egy még korábbi idejében voltak fiatalok, és ha azt mondom, hogy ma sem nézi mindenki jó szemmel azt se, ha házasok fogják egymás kezét, vagy váltanak puszit, nem hogy az iskolás gyerekek, akkor ráfoghatjuk, hogy környezeti és kultúrális nyomásra maradtak ilyen sokáig tapasztalatlanok. Meg tegyük fel, hogy ők nem jártak főiskolára. Így mindjárt jobb.

7. 31 éves kor után – 331 szavazat
Ez kevesebb mint 1%. Helyes, szóval nincsenek túl sokan az utómezőnyben. Csak annyi a gond, hogy az eddigi pontokba még csak 93,5%-ot szedtünk össze. Mi van a maradék több mint 16,5%-kal?

8. Sosem csókolóztak – 6119 szavazat
Ez 16,5%-nál is több! Összesítésben ez a második legnépesebb kategória a felső középiskola után. Ezt már tényleg csak úgy tudom elhinni, hogy csupa tizenéves nyomta ezt a kategóriák, akik még nem csókolóztak, nem pedig megkeseredett 40-50 éves vénkisasszonyok és örök agglegények.

Forrás: aramatheydidn’t – a statisztika, a saját kis fejem – a példák és minden kitöltő rész

1 thought on “Faasuto Kissu~ Mikor van Japánban az első?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s