Nem csak nálunk jár gyerekcipőben…

Sziasztok!

Ez a bejegyzés talán kicsit unalmasabb lesz, mivel nem én írtam, csak lefordítottam, mert azért mindenképpen érdekesnek találom a témáját. Ha legközelebb felmerül, akkor esetleg én is kifejtem róla a véleményem valami kapcsán, most viszont maradjuk meg ennél a háttérinformációnál, amit elolvasva kicsit közelebb kerülhetünk a mai japánokhoz. Alul feltüntettem, honnan szereztem én a cikket, az eredetin pedig meg van jelölve az originál forrás. Lássunk is hozzá!

Amikor a vőlegény és a menyasszony felvágta az esküvői tortát, a 60, vagy nagyjából annyi vendég tapsolt, nem csak azért, hogy megünnepeljék a boldogságukat, hanem azért is, hogy ezzel tiszteljék mindazt, amit eltűrtek. A nehézségeiket szimbolizálta a tokiói esküvőről való négy hiányzó, fontos vendég – a szüleik.

“Vártunk az esküvővel, amíg elmúlunk 30 évesek, de ez nem volt elég, hogy megértessük magunkat (a szüleinkkel)” – mondta Jin, a vőlegény. Jin (35) és a menyasszony, a 36 éves Natsu leszbikusok, akik azt mondják, egyszerűen csak azt akarják, bánjanak úgy velük, mint az “átlagos” emberekkel. Kérték, hogy ne mondjuk meg a valódi neveiket.

Japán polgári joga nem ad különösebb védelmet a szexuális orientációra épülő diszkrimináció ellen. És az azonos neműek házassága nem engedélyezett az anyakönyvvezetési jogok szerint. Mégis, a kormány 2004-ben hozott egy törvényt, ami megengedi a nemi identitási zavarokkal élőknek, hoyg nemet váltsanak a születési anyakönyvi kivonatukon.

És néhány helyi önkormányzat átvett szabályokat a melegek és a transzneműek védelmére, beleértve Tokió önkormányzatát is, ami tiltja a munkáltatásban való diszkriminációt a nemi hovatartozás alapján.

De a folyamat lassú volt a nemi kisebbségek társadalmi elfogadásában. Csoportok támogatták a meleg közösségeket, tudva, hogy a japánok felfogása nem egyik napról a másikra fog megváltozni.

“Inkább megnyílnánk a közösség felé, finoman, fokozatosan, mint hogy kagylóként bezárkózzunk” – mondta Matsunaka Gon (36), aki a Good Aging Yells nevű nonprofit szervezetet vezeti, ami az egészséges életmódot és a nemi kisebbségekkel való tisztánlátást szorgalmazza.

Natsu és Jin elmondták, a házaséletük békés, de azt bánják, hogy talán soha nem lehetnek társadalmilag elismert szülők. Talán még fájdalmasabb nekik, hogy sokan, akiket ismernek, nem fogadják el őket a szexuális hovatartozásuk miatt. Natsu a részmunkaidős kormányzati alkalmazott, és Jin, szociális dolgozó egy internetes oldalon találkoztak, és nyolc évig randevúztak, mielőtt 2010 decemberében összeházasodtak. Amikor Jinnek nehézségei támadtak a munkában, Natsu bátorította.

“Azt gondoltam, ő lesz életem egyetlen társa” – emlékezett Jin.

A megkülönböztetés követte őket a házasság előtt. Miután foglalót tettek az esküvői teremre, amikor a szervező meghallotta, hogy melegek, visszautasította őket. Egy hónapba tellett meggyőzni a teremtulajdonosokat, hogy megtarthassák az esküvőt. És probléma volt a szüleikkel is.

A házasság előtt Jin elmondta édesanyjának, hogy meleg. Az anya elfogadta a tényt, mondván “Olyan sokat szenvedtél.” Mégis azt mondta, hogy nem jelenhet meg az esküvőn. “Mivel ezt nem mondhatjuk el a konzervatív apádnak, én sem mehetek el megünnepelni az esküvőt” – mondta az anya. Natsu 18 évesen mondta el nemi hovatartozását az anyjának, és tájékoztatta a Jinnel való kapcsolatáról is. Itt szintén az apa volt a baj.

Valahányszor Natsu szólni akart az apjának az esküvőről, az azt mondta, “Nem akarok hallani róla.” Natsu nővére jelen volt az esküvőn, de Jin nem lett meghívva, amikor a nővér házasodott. Natsu és Jin is azt mondja, hogy a szüleik távol akarják tartani magukat a lányaiktól. A családtagjaik helyett Jin és Natsu egymás nevét használják értesítendő személyként vészhelyzet esetére.

“A nemi hovatartozás nem egy választás* (és nem megváltoztatható). Azt akarom, hogy az emberek tudják, ez egy természetes dolog” – mondta Jin. Natsu azt mondta, “Csak gondolj bele, hogy egy közeli barátod is lehetne meleg.”

Vannak helyek Japánban, ahol próbálják terjeszteni a nemi kisebbségek elfogadottságát. A Colorful Cafe, amit a Good Aging Yells vezet, és elősegíti a lakosok és a melegek, biszexuálisok és tanszneműek találkozását Hanayamában, Kanagawa prefektúrában, a nyári szezonban már második éve.

Matsunaka a Good Aging Yellstől elmondta, azt akarja, hogy a vendégek megszabaduljanak az előítéleteiktől, nézzék a dolgokat önmagukban és találkozzanak nemi identitási zavarokkal élő emberekkel a kávézóban. Idén tavasszal a kávézó megkezdte a Welcome Cafe Projectet, és még 15 étterem és kávézó csatlakozott hozzá Tokióban, Kanagawa, Yamanashi és Kiotó prefektúrákban. A projekt célja, hogy országszerte növeljék azon helyeknek a számát, ahol a szexuális kisebbségek és mások összegyűlhetnek.

Egyikük a Good Morning Café a tokiói Shibuya negyedben. “Régóta vannak már meleg és leszbikus vendégeink” – mondta a kávézó vezetője, Satoru Baba. “Mindig is kedveltem őket, a kellemes jellemük miatt, és remélem, hogy a jelenlétük megszokottá válik.”

A Tokyo International Lesbian and Gay Film Festival, a legnagyobb a maga nemében Ázsiában, a Minamoto negyedi Spiral Hallban lett megtartva szeptember 17-én. A fesztivál, ma már 21-edszerre, azt célozza meg, hogy elfogadtassa a szexuális kisebbségeket azzal, hogy olyan filmeket mutat, amit az ezzel nem ismerős emberek is élvezhetnek. “Remélem, a nézők élvezni fogják a fesztivál hangulatát, ami sokféle embert felvonultat, beleértve azokat is, akik nem képezik ilyen kisebbség részét” – mondta Miyazawa Hideki, a szervezők képviselője. A felhozatal tartalmazza a Gayby amerikai vígjátékot, a Cloudburst amerikai-kanadai koprodukciót egy 70-es éveiben járó leszbikus párról, valamint rövidfilmeket Japánból és más ázsiai országokból.

*ennek mond ellent a Twilight széria… (T.O.)

Forrás: aramatheydidn’t

2 thoughts on “Nem csak nálunk jár gyerekcipőben…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s