A legnagyobbat kaszáló shounenek

Sziasztok!

A mangákkal méltánytalanul keveset foglalkozom, pedig ez a felület is meghatározó része a popkultúrának. De még milyen meghatározó! Tulajdonképpen az összes anime és dorama alapja egy manga. Na jó, nem az összesé, de a 90%-nak. És bár a doramák rendszerint a szerelmi szállal, vagy megható történettel futó képregényeket veszik át, a mangák törzsközönségét mégsem a lányok, vagy a háziasszonyok alkotják, hanem a fiatal fiúk. Olvashattuk, mire képes egy kiskamasz a mangájáért… A tinédzser fiúk témája pedig a shounen manga.

shonenjumptop10

A shounen általában egy fiatal főhős története, aki harcol, vagy varázsol, vagy valami természetfeletti, fantasy világba kerül és ott próbál boldogulni, rengeteg részen keresztül. Ebből következik, hogy ha a közönség megszereti, akkor sokkal nagyobb bevételt hoz, mint egy iskolai csip-csup szerelmes one-shot. A shounen mangák leghíresebb antológiája a Weekly Shounen Jump, ami egy hetente megjelenő kötet, benne az éppen futó mangák legújabb fejezeteivel. Persze meg lehet őket venni specifikusan is, csak azt, ami nekünk kell, de arra várni kell, amíg összejön elég rész a kiadáshoz meg a jól szerkeszthetőséghez.

A Shueisha kiadó most összeszedte minden idők 10 legjobb shounen mangáját az eladott fejezetek alapján.

Rögtön a 10. helyen szerepel a Magyarországon is az örökkévalóságig vetített, mára kicsit retró (a rajzolás és a történet alapján) anime eredetije, a Yuu Yuu Hakusho. Az ifjú Yusuke egy szerencsétlen véletlen folytán meghal, átkerül a Szellemvilágba, ahol elkezdődhet a nagy kalandja. Szellemdetektívvé kell válnia, hogy visszatérhessen az életbe, aztán különböző alvilági küldetések várnak még rá. Arénabeli küzdelem, szellemkapu bezárása, főgonosz meggyilkolása, stb… 1990. decemberétől 1994. júliusáig 175 fejezetben jelent meg. Azóta több kiadása is volt, különböző felosztásokban, megújítva, és persze a világ más országaiban is megjelent. Az alkotó Togashi Yoshihiro ezzel a történettel lett igazán híres.

A 9. helyet a Rurouni Kenshin érdemelte ki, amiből, ha még emlékeztek, idén készült igen nagyszabású mozifilm (amiről pletykálták, hogy rengeteg más országban, talán nálunk is vetítik, de azóta semmi hír a dologról). Kenshin, a régi orvgyilkos megpróbál nyugodtabban élni, de a múltja, és a jelenben útjába akadó galibák, kalandok nem igen hagyják. Ráadásul a nyakába vesz egy határozott lányt is, akivel – spoiler alert – a végén összeházasodik. Ahol az előző abbahagyta, ott folytatta 1994-ben Kenshin, és ki is tartott 255 fejezetével 1999-ig. Szintén több helyen és több országban adták ki. Animációs sorozat és filmek is készültek belőle. Népszerű történet. Az alkotója Watsuki Nobuhiro, ez az egyetlen kiemelkedő műve.

A 8. helyen a Hunter X Hunter áll. A főszereplő Gon, egy 12 éves fiú egy olyan világban, ahol senki sem szabad, csak a Hunterek. Az ő feladatuk vigyázni a világra és szabadon tehetik, amit jónak látnak. Gon az apja nyomdokaiba lépve szintén Hunter szeretne lenni, ehhez viszont le kell tennie a Hunter-vizsgát és persze utána sem áll meg az élet. Az első fejezetek 1998-ban jelentek meg, azóta már 30 kötetben adták ki. Még mindig fut, de már egy éve magazinformában. Szintén elterjedt már nagy manga-országokban (USA, Franciaország, Németország). A szerző a Yuu Yuu Hakusho alkotója, Togashi Yoshihiro – valamiből azután is meg kell élni.

A 7. helyre a Jojo’s Bizarre Adventure került, amiről be kell vallanom, hogy most hallok először. Ez a stílusban meredeken eltérő manga egy viktoriánus korabeli angol úrfiról, Jonathan Joestarról szól, akinek boldog gyerekkora egy váratlan látogató, és egy elátkozott azték kőmaszk miatt fenekestül felfordul. A relikvia 1987-ben került papírra és egészen 1999-ig nyomták az újabbnál újabb köteteket (kötetenként pár fejezet). Ennyi idő elteltével persze már sok újításra szorult, például digitálisan kiszínezték a tabletek és okostelefonok világába. Európában és Ázsiában több országban is megjelent. A szerző Araki Hirohiko, akinek több sikere nem nagyon volt, sőt, más műveinek alacsony eladása miatt nem is akarták kiadni Amerikában.

A 6. helyet az ominózus, még Magyarországra is beszivárgó Bleach sorozat kaparintotta meg. Ezt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Egy 15 éves fiú, Ichigo (一護 – a szótár szerint női név) látja a szellemeket, és ha ez még nem lenne neki elég, hamarosan megismerkedik a Shinigamikkal, akik védik az embereket a gonosz szellemektől, és kénytelen neki is azzá válnia. A népszerűség valószínűleg nem a történet miatt érte el ezt a sorozatot, inkább a karakterek miatt, mert mind a fő-, mind a mellékkarakterek igen érdekesek, gyakran még szórakoztatóak is. Természetesen jelenleg is fut, kár lenne abbahagyni, hiszen még van mit kifacsarni belőle. 2001 óta 56 kötete (több mint 500 fejezet) került a boltokba. Mivel ez a történet már a modern kor szülötte, rengeteg mellékterméket gyártottak hozzá: figurák, kulcstartók, bookletek, poszterek, stb. Indén októberben az első 21 kötetet kiadták japán ebookként színesben is. Az alkotó Kubo Tite (“taito”), eredeti nevén Kubo Noriaki, akinek ezen kívül csak egy műve van, a Zombiepowder.

Az 5. hely a Slam Dunk kosarasaniméé. Minden shounen toplistában kell lennie egy sportmangának is, és itt ez az. A főszereplő Sakuragi Hanamichi egy elég negatív karakter, tekintve, hogy buta, agresszív  bunkó és még szerencsétlen is. Már 50 lány kosarazta ki, így ebben ő a suli rekordere. Aztán amikor egy lány azt mondja neki, hogy a magassága miatt biztos jó kosaras lenne, nem kérdés, mihez kezdjen egy kis sikerért. A történet a sablonos sportsztori: bekerül, fejlődik, meccsek, izgalom, és mellette futtatják Hanamichi magánéletét. Állítólag vicces manga/anime/film. 1990 és 1996 között 276 fejezete jelent meg. 2004-ben még epilógus is készült hozzá. A mű kijutott a tengerentúlra. A szerző Inoue Takehiko, aki tanonc korában még a City Hunter mangában asszisztált, de aztán egyéni pályafutását a kosaras mangák dobták fel. A Slam Dunkon kívül az ő nevéhez fűződik a Buzzer Beat is, aminek nem az eredetije, de a belőle készült dorama Yamapivel lehet számunkra érdekes.

A 4. helyre, már majdnem a dobogóra a Naruto kapaszkodott fel. A Naruto. Hát mik lehetnek előtte, ha ez csak a 4. lett? Szerintem a Narutót is mindenki ismeri, aki nem, az kicsit ássa el magát, mert nem kötelező szeretni, de ismerni igen. A kiközösített fiúcska ninja akar lenni. Csoportba osztják a társaival, próbákat kell kiállniuk, vizsgákat kell teljesíteniük, így halad a történet, barátságok és szerelmek jönnek-mennek. Vicces és kemény jutsuk, tragikus, rémes részek, vagy épp filler epizódok. Mindenki találhat benne valamit, ami egy kicsit tetszik neki. Az anime és a manga szintén vonzza a rajongókat. Már Magyarországon is kiadták, és az Animax is vetíti. 1999-ben debütált és még most is fut, a maga eddigi 62 kötetével, ami több száz fejezetet takar. Teljes rendszere, külön világa van, olyan részletesen, mint a legtöbb nagy műnek. Ehhez is rengeteg produktum került a boltokba, és kedvelt cosplay téma is. Az alkotója Kishimoto Masashi, akinek egy ilyen teljes embert igénylő munka mellett lehetősége sincs más nevezetes műveket alkotni.

És a dobogó legalján, 3. helyen a Kochikamét köszönthetjük, amiről azt hittem, még sosem hallottam, de valójában már láttam részletet a live actionjéből. A teljes címe Kochira Katsushika-ku Kameari Kōen Mae Hashutsujo. Ha értjük a címét (“Ez a Katsushika negyedi Kameari park előtti rendőrállomás”), nagyjából a sztorira is rájöhetünk. A főszereplő a középkorú rendőr, Kankici Ryotsu (Ryo-san). A történet az ő illetve az állomás kalandjairól szól. Jellegzetes pont a főszereplő szemöldöke, ez kiderül a dorama openingjéből is (figyeljétek a gyerekeket!!). Már 1976 óta megy, tehát a listán eddig ez a legöregebb versenyző, és jelenleg 182 kötettel büszkélkedhet, de még koránt sincs vége. Egyébként az anime sem lett belőle rövidebb – 373 rész, plusz kilenc speciál, meg 2 anime film készült belőle. Úgy tűnik, kimeríthetetlen művet alkotott ezzel Akimoto Osamu.

A 2. helyet a másik nagy kedvenc és alapfogalom, a Dragon Ball. Ezt még a gyerekek elé kerülő műsorok szigorú cenzúrázása előtt nézhettük a tévében, valamikor a ’90-es években, a Sailor Moon előtt. Tulajdonképpen ez kavarta itthon a nagy port, és azóta a reggeli műsorsávban hétvégén csak agyatlan mesék mennek. A Dragon Ball a sok fénygömbön, meg verekedésen kívül, vagyis ezek alatt egy kínai legendán alapszik, a Saiyuuki (japán cím), avagy a Journey to the West – Majomkirály című ősi kínai íráson, ami a Dragon Ballhoz hasonlóan egy nagy utazás. Egyébként magát a mangát Jackie Chan Részeges Karate Mester című filmje ihlette. A történetet Son Goku, a főhős, és Bulma, a lány találkozása indítja el, amikor is együtt kezdik keresni a kristálygömböket. A manga igazából csak a gömbök megtalálása és az új irány, az egyre erősebbé válás után lett népszerű. 1984-ben kezdték, és 1995-ben fejeződött be. 42 kötet jelent meg, abban 519 fejezet. Több anime sorozat is készült belőle, összesen nagyjából 600 résszel. A manga alkotója az istenített Toriyama Akira, akinek bár sok más műve is megjelent, egy sem közelítette meg a Dragon Ball sikerét.

Az első helyezett következik, végre, az pedig nem más, mint a csúcsnépszerű One Piece. Nemrég még egy One Piece-es okostelefont is kiadtak. A One Piece nem szellemes, nem démonos, nem sportolós, nem rendőrös, nem ninjás manga, hanem kalózos. Ezt is biztosan ismeritek, de azért röviden összefoglalom: Monkey D. Luffy egy baleset miatt gumiemberré változott, aki nem tud úszni, de sereget toboroz, hogy kalózként egy legendás kincset kutasson. Hosszú, újabb kalandokat és ellenfeleket felsorakoztató műről van szó, ami még szintén nem állt le. 1997-ben indult, és még nem látni a végét. Külön univerzumában eddig 67 kötet jelent meg. A legsikeresebb manga, ami messze a legmagasabb eladásokat produkálta, Oda Eiichirou nevéhez fűződik, aki ha a Dragon Ball x One Piece: Cross Epoch-t nem számítjuk, amit Toriyamával készített, más érdemlegesen nem készített.

Mellékesen a legolcsóbb One Piece kötet is 410 yenbe (1083 Ft) került, ami azt jelenti, hogy 2012. februárjáig legkevesebb 296 milliárd forintnak megfelelő yent hozott a konyhára.

Forrás: wikipedia, aramatheydidn’t

2 thoughts on “A legnagyobbat kaszáló shounenek

  1. Ez is tetszett, A Yu Yu Hakusho-t azt kiskoromban mindig néztem meg a Bleach-t is, a Naruto-t azt agyatlannak tartom valami miatt. A One Piece-t a bátyám nézi mindig.^^

  2. Ó, én a Yuu Yuu Hakushót nem is tudom, hányszor néztem végig, mert esténként mindig ment az Animax. A Bleach olyan gigászi hosszú, hogy nem kezdek bele, a Narutót meg csak kb 50 részig bírtam, utána abbahagytam. One Piece szintén túl hosszú ahhoz, hogy elkezdjem. Én a Rurouni Kenshinre vagyok még kíváncsi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s