63. Piros-fehér éneklősdi

Sziasztok!

Közeleg a tél, röpke 10 napunk maradt a ködös novemberből. Lehet rettegni a mínuszoktól meg a hótól, de azért az emberek próbálnak valami pozitívat is keresni ebben a sötét és élettelen három hónapban, ami következik. (Ha következik, ugye. Mert bár nem osztom őket, de van pár nagyon vicces elmélet erről a világvége dologról. A legjobb, amit eddig hallottam, hogy december 21-én elérjük a nullszintet, és fénnyé válunk.) A gyermeteg lelkű olvasók biztosan várják a mikulást, neadjisten a karácsonyt. A felnőttebbek meg a munkaszünetet. Én személy szerint a szokásos évvégi Kouhaku Uta Gassent várom, ami immár a 63. lesz. A tavalyit olyan számot tették érdekessé, mint Ayumi Hamasaki vagy a Disney figurák előadása, és persze az év megdöbbentő sikerdala, a Maru-maru, mori-mori sem hiányozhatott.

Aki még nem látott ilyet, annak röviden összefoglalom: olyan december 31-én a tévében közvetített műsor, ahol a japán zenei élet nagyjai végeznek egy kis megmérettetést maguk között. Az előadók piros és fehér csapatra oszlanak (a Kouhaku Uta Gassen szó szerint “vörös-fehér dal csatát” jelent), rendszerint a női csapatok, vagy női énekessel rendelkező csapatok lesznek a piros, míg a férfi bandák a fehér csapat. Az esemény elitségét finoman jelzi a meghívásos rendszer. Nem léphet fel akárki, csak aki éppen felmutatott valamit a közelmúltban. Ezért olyan nagy dolog, amikor egy fiatal előadót életében először meghívnak a Kouhakura. Többnyire japán pop-rock vagy hagyományos enka zenészek lépnek fel, de megtörtént már, hogy külföldiek is színpadra léphettek. Akiket biztosan ismerünk, azok a koreai boA, SNSD, DBSK vagy KARA. Míg a tengerentúlról inkább a ’90-es évekig jöttek csak, és azok is kevesen (Paul Simon, Cyndi Lauper vagy Sarah Brightman).

Minden eseménynek van két csapat hostja, és egy mediátora. Ezek gyakran évekig ugyanazok. Takahashi Keizo 1953-1961 között 9 évig volt a férfia hostja. Ishii Shouzaburou viszont 13-szor volt mediátor. A 2000-es évektől lassan eljött a mi időnk, amikor már nem régi nagyok vezetik a műsort, hanem olyanok, akiket mi is ismerhetünk. Nakai Masahiro (SMAP) már ötször vezette a fehér csapatot (plusz egyszer különleges módon a pirosat is), de 2010 óta a kedvenc bandám, az Arashi vette át ezt a postot. Sajnálatos módon ezért nem vehetnek részt a szintén szilveszterkor tartott Johnny’s Countdown-on. A női host változatosabb, tavaly például a Hana Yori Dangóból jól ismert Inoue Mao szerepelhetett.

És most jön a hír! október 16-án (tudom, tudom, ez már több mint egy hónapja volt…) bejelentette az NHK csatorna, hogy az idei hostok Horikita Maki (24) és az Arashi lesznek! Az Arashi nyilván a mostani hatalmas népszerűségüknek köszönhetően védhette meg a posztját. Horikita Maki viszont egyértelműen az idei közönségkedvenc dorama, az Ume-chan Sensei sikeres főszerepe miatt kapta a megtiszteltetést, annak ellenére, hogy nem énekel. A pártatlan, egyik csapathoz sem tartozó köztes műsorvezető ez alkalommal Udo Yumiko (43), egy elég népszerű tévés bemondónő lesz.

Az érintettek a következőket nyilatkozták:
Horikita Maki – “Egy nagyon fontos (dorama) szerepet kaptam és szeretném ezt az évet egy mosollyal lezárni.”
Sakurai Sho (30) (Arashi) – “Idén Japán eggyé vált az Olimpia alatt. December 31-én minden képességemmel azon leszek, hogy Japán a zene által egyesüljön.”

Én nagyon szeretem ezeket a nyilatkozatokat. Horikita Makinak már elege van az Ume-chan szerepből, de nagyon örül, hogy ezzel felléphet a Kouhakuban. Sakurai Sho pedig azért emlegeti az Olimpiát, mert egészen véletlenül azt is ő közvetítette. De azért szép szavak ezek a sajtónak.

Forrás: tokyohive, wikipedia

2 thoughts on “63. Piros-fehér éneklősdi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s