Tripla kiadás az arany sárkányból

Sziasztok!

Rendhagyó bejegyzés következik. Úgy fogok egy koreai előadóról beszélni, hogy me, japán nyeéven jelentette meg a tárgyalt számait. Nem bemutató lesz, mert ahhoz még más is kell, megvárom, amíg japánul is hírbe kerül. Most három darab szeptemberben megjelenő számról szeretnék beszélni egy post alatt, ugyanis mind kiemelkedő valamilyen szempontból. Nem csigázlak tovább titeket, a tárgyalt előadó nem más, mint Dél-Korea fashion monstere (Kyary Pamyu Pamyu után szabadon), G-Dragon!

GD legutóbbi egyéni megmozdulása (a füves cigis incidenst leszámítva) 2010 novemberében történt, egy egyetlen számot tartalmazó single-lel. Most azonban, bepótlandó az elmúlt két évet, szeptember 15-én kiadta One of a Kind nevű minialbumát 6+1 dallal. Ebből háromban vendégelőadóval dolgozik, három másikhoz pedig rögtön klip is készült. Ezekről a videóélménnyel megtoldott számokról szeretnék most beszélni kicsit. Kezdjük is magával a címadó dallal!

One of a Kind

A tigrises gengszter klip. Nekem ez a szám zeneileg egyáltalán nem tetszik, de a klip egyes részei mellett lehetetlen elmenni. Az első ilyen a tigrisfejes pulcsi a pórázon vezetett kistigrissel. Nagyon édes az az állat, és fantasztikusan idiótán mutat egy “gengszter” imidzs mellett. De GD sárga (mert az nem szőke, hanem sárga) fonott frizurája sem semmi. A klipben szerepelnek még – a cukiságot elősegítendő – kis afroamerikai fyerekek, akik GD-vel pohártelefonálnak. És hányszor képes átöltözni ez az ember egy klip alatt? Az is oly jellemző az ázsiai fiúk klipjeire (vagyis csak a “féltettekre”), hogy nőkkel körülvéve is táncolnak ugyan, de az ágyba az óriás Barbie babával kerül közeli kapcsolatba. Csak semmi valódi női közelség, különben esik a népszerűségi mutató. A csúcshülyeség viszont az, amikor aranyal a fején boxol, majd egy szívet készül elfogyasztani vacsorára. A kistigris csak részállásban jelent meg, a második félidőre felváltotta őt egy medvebocs. Újabb kérdés… mennyi pénzt áldoznak a készítők egy-egy GD klipre? Amennyit tőr-zúz, az alapján nagyon nagy bevételt kell remélni, hogy sokszorosan visszahozza aráfordított összeget.
Jaj, ki ne felejtsem a szöveget! Nagy vonalakban arról énekel ez a kedves fiú, hogy ő milyen népszerű, fiatal, gazdag és sznob. Ez már a második albuma, a szövegelése pedig ágyba viszi a nőket – jaj, de nagyképű valaki.

Ha ezen sikerült túltennetek magatokat, akkor jó, mert innen már csak felfelé vezet az út. Most a második szám következik, ami a legeszeveszettebb, leghipnotikusabb klip, amit csak láttam mostanában. Tiszta őrültség az egész, mégsem tudom nem hallgatni vagy nézni. Bravúros. Kapjátok fel a krétáitokat!

Crayon

GD Wonder Woman feliratú köntösben hever az ágyán. A retró tévé bekapcsol és átveszi a történetfonalat. Bemutatkozik Dr. GD és páciens GD, akinek a fejében szintén dolgozik valaki, méghozzá morze GD. A “fogd a krétád” vezérelv már itt susog a fülünkbe, meg-megszakítva az előadó nyögésével. Színváltás, újabb őrült GD alak, miközben a “fej-vállak-térdek-lábujjak” vezényszavakat halljuk koreaiul (mint az angol “Head, shoulders, knees and toes” dalban). Igazi GD erre rögtön felkel, ledobja a köntöst, ami alatt félmeztelen – megmutatva tetováltan is tökéletes testét. Mindezt azért, hogy az órási tükörfal előtt borotválást imitáljon mellkasához hasonlóan teljesen szőrtelen arcán. Elhangzik közben aminden szerénységet mellőző “arany vagyok és gyémánt” mondat is. Máris vidámabban – ezúttal trikó-köntös párosban – huppan a kanapéra, a rajzolt rádió mögé, és két fém egere(?) közé. A képet a kisdobosnak öltözött GD foglalja el, két jobbra-ballra ringó női csípő előtt, minek hatására kis Pinokkiónk orra 10 centivel hosszabb lesz. Hogy tűnhet valaki ennyire lányosan bájosnak, amikor 25 éves férfi? GD mostmár igazi fiúbarátaival bámulja a képernyőt, ahol ismét egy tökéletes alak vonul végig és simogatja magát. Mire a szereplők kamaszosan ráizgulnak és közelebb ugranak a készülékhez, a hajzuhatag mögül GD arca néz vissza: Why so serious? Innen jön a vadulás, mindenki ugrál össze-vissza, a zene is betechnósít, és felhangzik személyes kedvencem, a huhogás is. Újabb GD tűnik fel kis gyerekautóban kuporogva, Kréta földjén, ahol egyébb furcsaságok mellet kacsás úszógumival táncol balerinák között. Come on, come on! Akinek még nem volt elég az őrületből, antik horrorfilm stílusban előmászik a rögbis GD is, akit feketefehérben elfenekelnek, miközben színes, pulóveres változata aerobikot tart csinos lányoknak. És a kedvenc: a huhogó, napszemüveges, stroboszkóppal tükörszobába zárt GD, aki úgy néz ki, mint egy egyszemélyes buli huligánja. Végül a kis nappaliba a papírzacskóval arcukat elfedő egyének mellé befutnak a lányok. A történet itt véget ér, GD hátravetődik az ágyára, mire Dr. GD-vé változik, aki látszólag nemigen érti, mit keres ott, de aztán beletörődik az őrületbe.

A “Why so serious?” mondat sokaknak lehet ismerős A sötét lovag című filmből, ahol az azóta sajnálatos módon elhunyt nagyszerű színész, Heath Ledger alakított Joker sanyarú gyermekkorának összegzése volt ez (tudjátok, a részeges apja megkéselte az anyját, és mivel a fiú nem volt mosolygós kedvében, apuci igazított rajta). Elképesztő, hogy G-Dragon egy ilyen horrorelemből, ami eredetileg egy pszichopata szájából hangzott el a vásznon, ekkora társadalomkritikát tu varázsolni. Miért vagyunk ilyen komolyak? Miért nem színezzük ki egy kicsit az életünket? Oké, ha mindenki olyan lenne, mint ez a lökött, akkor kissé megállna a termelői munka, és lassan az élet is, de a saját kereteinken belül belefér a vidulás. De azért most vessünk egy pillantást a kevésbé őrült, de annál szebb utolsó számunkra:

That XX (그 XX)

Hoppá! GD emberien is fel tud öltözni!? Éppen a redőny mögül leskelődik… ahhoz, hogy értsétek, talán jó lenne tudni a szöveget nagyjából. A címben szereplő XX nem olyan japános módra a “szeretlek”, vagy egyéb kínos, nehezen kimondható szót takar, hanem véleményem szerint valami trágárat. Én úgy fordítanám, hogy “Az a f@sz”. De hát olyan szépen indul, miért mond ilyen csúnyákat? Azért, mert a dal a következő történetet meséli el: Van GD, aki jó barátja egy leányzónak, mi több, szereti is, szerelmesen, de a lány foglalt. A barátja egy gazdag bunkó, aki ellátja a lányt értékekkel, hogy maga mellett tartsa, de közben félrekdug, nem is nagyon titkolva ezt a dolgot. A lány azonban annyira szerelmes és naiv, hogy megbízik ebben a tuskóban, és mindent elhisz enki, mindent megbocsát – miközben órákat sír, jobb híján GD vállán. Erről a dologról mindenki tud, a lányon kívül. Tehát ez egy “szakíts már vele!” dal, amit a helyzetet már nagyon unó harmadik, jóbarát fiú szemszögéből kapunk.
Térjünk is vissza a klipre. Gyűrűlevétel, csillogó lány, ez egy az egyben benne van a szövegben. A tuskó éppen csalja a lányt. Nagyon tetszetős az is, ahogy egyes sorok megjelennek leírva a klipben. A leskelődős mellékízt elnyomja a szöveg fájdalma: “Annak a f@sznak mije van, amim nekem nincs?” Ennél őszintébbet, és a helyzetre jellemzőbbet nem is énekelhetne. Mindenki ezt kérdezi, akinek a szerelme mással áll kapcsolatban. És az milyen művészi, amikor az “olyan vak vagy” mondatnál fátyol hull a lányra? És az mekkora fordulat, hogy GD játssza a bunkót és a barátot is? Kissé megkeveri ez a klip végét, de annyi, hogy a fuxos a rossz fia, a sima meg a jó.

Mindent összevetve, az egyszerű, tiszta dallam, hang és a jól megkomponált szöveg együtt elég nagyot üt. Megkockáztatnám, hogy jobb, mint a Crayon, de az partisabb, tehát valószínűleg az lesz a felkapottabb. A That XX szövegét egyébként sem tudja mindenki magáénak érezni. Mindenesetre nekem nagyon tetszik, és egészen világfájdalomra való dal. Főleg az eleje, ahol még a gitár is halkabb. Hallgassátok sokat, mert az ember más nyomorától általában jobban érzi magát. A recept: beleélitek magatokat, aztán emlékeztek arra, milyen jó, hogy nem vagytok ilyen helyzetben. Aki meg igen, azt biztassa a tudat, hogy nincs egyedül.

Nektek melyik szám tetszik a legjobban?

Forrás: tokyohive, jpopasia

2 thoughts on “Tripla kiadás az arany sárkányból

  1. Helló! ez jó kis poszt lett! Annyi helyreigazítást hadd szabadjon, hogy a Get your Crayon sor nem Fogd a krétád 🙂 ez a crayon nem az a crayon. Ez egy montázs szó, a Crazy G-Dragon, illetve a Crazy On szavakól áll össze, vagyis a get your crayon olyasmit jelent, hogy Kezdődjön az őrület, menjen az ereszd el a hajam, ilyenek. GD nyilatkozott a jelentéséről. Üdv!

  2. Köszönöm, örülök, hogy tetszett. Helyreigazítani szabad, de ha tudtam volna ezt az infót, akkor is “Fogd a krétád”-at írtam volna, mert ez a mondat szó szerint ezt jelenti XD A mögöttes tartalma pedig nyilván nem felhívás egy aszfaltrajz-versenyre, és azt a nyilatkozatot sajnos nem olvastam. De azért mindig örülünk az ilyen plusz infóknak, szóval nyugodtan 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s