AKB News – 2012. augusztus

Sziasztok!

Itt az ideje, hogy ránézzünk az AKB háza tájára, ugyanis elég sok apróság történt náluk. Kezdve a Maeda Atsuko-féle távozással. Én itthon már majdnem konfettit dobáltam, de aztán eszembe jutott, hogy valószínűleg szólóban folytatja… De ez egy későbbi probléma, majd egy másik nagy cikkben összeszedem a vele kapcsolatos gondolataimat. Most maradjuk szigorúan AKB, HKT, SKE… szóval a 3 nagybetűs együttesekhez kapcsolódó híreknél. És tudjátok mi? Ebből is rovatot csinálok, így ráveszem magam, hogy foglalkozzam ezen lányok apró-cseprő dolgaival, hátha rajongójuk is olvassa ezt a blogot! Mindig az előző havi dolgaikat közlöm majd. Lássuk is, mi történt augusztusban!

AKB-front

Legutóbbi albumuk, az 1830m augusztus 15-én jelent meg, és már az első héten megvette 871.000 elvetemült rajongó. Bár az is lehet, hogy kevesebben vették meg, de mindenki rögtön 5-öt vitt haza, hátva a sok hallgatástól elkopik a lemez. Ez már majdnem rekord “lánybandák elsőhetes lemezeladása” kategóriában, de szerencsére a hajdani SPEED együttes RISE című albuma több mint 1 milliót adott el ezen körülmények között 14 évvel ezelőtt. Erre még gyúrni kell! Bár így is szép eredmény, hogy 3 éve és 8 hónapja, az Exile best albuma óta se fiúk se lányok nem mentek 800.000 fölé.

A lemez örömére 3 napos koncertet tartottak a Tokyo Dome-ban augusztus 24-től. A ráadás idején megérkezett a meglepetésvendég is, Togasaki Tomonobu, aki az AKB48 színházának menedzsere, és bejelentett valami egészen fontosat: megkutyulják az egész bandát. Ilyet utoljára 2009 augusztusán tettek. Maeda távozása is közrejátszhatott, hiszen rögtön ki is nevezték az új csapatkapitányt, Takahashi Minamit. Ezen belül vannak ennek a csapat kislánynak alcsoportjai is, az A csapat, a K csapat, és a B csapat. Ezeknek is új vezéreket kellett választani.
A – Shinoda Mariko – ő Mariko az Ue kara Mariko című számukból.
K – Oshima Yuko – a legnépszerűbb tag, ideje volt, hogy pozíciót szerezzen.
B – Umeda Ayaka – ő eredetileg K-tag volt, de ezt dobta a gép.
És ha már alcsapatokról van szó, a tavaly június óta fennálló 4-es csapatot megszüntették. (Biztos rájöttek, hogy nem lesz 8-as, és akkor nem lett volna valami szép a sor.)

Ezek mellé két tagot kitolocoltak a szigetről. Miyazawa Sae és Suzuki Mariya áttelepült Kínába, hogy a Shanghai székhelyű SNH48 tagja legyen, Takajo Aki és Nakagawa Haruka pedig hasonló helyzetben költözött Indonéziába, Jakartába, a JKT48-hoz. Nem lettem volna ekkor a Dome-ban, ugyanis a tagok és a pont 48.000 néző egyszerre sikoltott fel…
Az új vezér, Takahashi Minami a következőképp kommentálta az esetet:
“Senki sem tudta, hogy ez fog történni. A Tokyo Dome a cél volnal, és az új start vonalunk is. Valami újba kellett kezdenünk és szerintem ez a csapatkeverés az volt. Nem tudom, a változtatások mikorra lesznek hatásosak, de biztos vagyok benne, hogy egyikünket sem érintettek negatívan. Csak most nagyon össze vagyunk zavarodva. Újjá szeretnénk születni az új 48 csapatokként, így kérem, továbbra is kövessenek minket.”
*tapscunami* (kissádámosan)

Szóval ezek a csapatkeverések abból álltak, hogy majdnem minden lánykét más betűbe tettek. Kb 5 ember maradt a helyén, a többi váltott, a Team 4 tagjait beolvasztották a betűsökbe, Maeda Atsuko pedig távozott. Vannak új tagok is, akik a keverés miatt észrevétlenül beépülnek majd. Néhány olyat is tapasztalhatunk, hogy pár lány bandát váltott, pl. elmentek a külföldi SNH48-ba, JKT48-ba, vagy a közelebb lévő, japán SKE48-ba. A részletes mozgásokat megtekinthetitek a tokyohive oldalán.

A legnagyobb döbbenetet a disszidáló lányok váltották ki, akik még ebben az évben elhagyják kis hazájukat. Az illetékes Togasaki menedzsert annyit zaklatták ezügyben, hogy muszáj volt nyilatkoznia:
“A tagok, akiket külföldre igazoltak, áthelyeződnek, vagy külföldön tanulnak majd? Sok kérdést kaptam. A négy tag, akiket tengerentúlra küldönk, meghatározott idót töltenek majd ott. Fél évtől egy évig tervezünk.”

Augusztus 29-én pedig, hogy a lassacskán apadó lemezeladásaikat felturbózzák, megjelent új kislemezük, a Gingham Check! Ez a csapat 27. single-je, és 16-an éneklik, akik előkelő helyezést értek el a népszerűségi választásaikon. Oshima Yuko áll a klip középpontjában, és a borítón is. Nézzük meg a klipet, amit egy neves koreai rendező, Joseph Kahn (ezzel csak annyi a baj, hogy sosem hallottam róla, és hogy nem valami koreai a neve) gondozott.

ABC by UnlistedVid

Az elején feltűnik maga a régi “number 1”, és kijelentkezik a rendőrfőnöknél, akinek új elsőt kell választania. Mintegy válaszként betoppan a szolgálatra kész Oshima Yuko. Eddig egy rossz pornófilm is lehetne, de ne féljetek, nem az. Különböző, össze nem illő címek bukkannak fel, nem tudom eldönteni, hogy ez most zsarufilm, motoroslányok akciója, vagy szellem műsor? És hogy jön ezekhez a szerelem, ami az útját keresi? Áhhá, szóval 3 párhuzamos filmről van szó! Szóval a motoros cigánylánynak öltözött Oshima Yuko a bandavezér, vele szemben pedig a Watanabe Mayu által vezetett csapat áll, akik lelopták egy magyar kocsma-vendéglő összes rendszerváltás előtti abroszát, és azokat vették magukra. És ha nem elég a bandaháború, a szerelmes rendőrök, és a kísértetház, akkor megkapjuk az Óriás Kitty Szörny 5-öt, amiben a retro kinézető hősök várják a pusztulást. Egyébként ez a klip nagyon durva! A bandaháború olyan, mintha pincérnők és sztiptízesek vívnák, tipegve, és vigyorogva, aztán Oshima Yuko mosolyogva ül a rendőrautóban, amire lőnek(!) és a szerencsétleneket sem hatja meg sem az őrjöngő szörnyeteg, sem a közvetlen életveszély. Aztán minden megoldódik, mert a lányok együtt táncolnak tovább, a szörny nem bánt senkit, a rendőrök mosolyognak megkötözve a tűzben, és ki is szabadulnak, a szellemsztori meg nem igazán jelent semmit. Mindenki boldog, a rivális bandák, a rendőrök és a rablók, a szuperhősök és a civilek, a szellemek és az áldozatok – együtt táncolnak a maguk színfalai között.
Ne aggódjatok, ez nem szólt semmiről, és ezt bizonyítandó nagyjából lefordítom nektek ide az első refrént:

“Gingham kocka, a feltűrt ujjú ing, amit viselsz, férfias, ugye?
Édes és keserves, a szívem olyan pepita
Gingham kocka, a szerelem mintája, kék-fehér-kék, melyik az? Meg tudod mondani az érzéseimet? A bizonytalanságom Gingham kockás.”

Aki nem tudná – ahogy én sem tudtam -, a gingham a kockás pamutszövetet jelenti, ami nálunk terítő és konyharuha formájában népszerű.

SKE48-front

SKE sem tétlenkedik, augusztus 12-én “kezet rázós” eseményt tartottak 9. kislemezük, az Aishiteraburu! apropóján. Eközben elő is adták legújabb dalukat, a Kiss Datte Hidarikiri-t, ami majd szeptemberben jelenik csak meg hivatalosan. A fellépés annyira jól sikerült, hogy két tag, Matsui Jurina és Matsui Rena csókolózósan közel kerültek egymáshoz. Egyikük, Rena kicsit bele is zavarodott a fanservice-be: “Váratlanul közel kerültünk egymáshoz… Zavarban vagyok.” Lehetett is a kis drága, ugyanis teljesen valósnak és tudatosnak tűnt ez a közeledés.
A leszbikus hangulatot Jurina sem tompította: “Ennek a dalnak más a légköre a szokásos dalainkhoz képest. Azt akarom, hogy az emberek megnézzék az előadásunkat. Ez volt az első alkalom, hogy Rena egyenesen rám nézett. A csókolózós arca aranyos volt.”
Hűű, nem tudom, errefelé mi a parancs a nyilatkozatokat illetően, de biztosan nem a visszafogottság.

Egyébként a szám klipje sem mentes a lányszerelemtől. Szerintem egyenesen azt üzeni, hogy hagyd a srácot, ott a barátnőd! Itt megnézhetitek zene nélkül csak a sztorit. És ha emlékeztek még a leszbikus és zaklatós témát feldolgozó Kataomoi Finally című toplistás számra… az is az SKE48 volt! Szóval van ebben az imidzs-építésben valami.

A hó végén megjelentek a csapat első önálló albumáról szóló hírek is, ez a fentebb előadott dallal egy időben kerül a publikum elé. A címe Kono Hi no Chime wo Wasurenai lesz, tartalmaz majd pár saját számot és pár AKB-feldolgozást.

SDN48-front

Semmi érdekes. Egy régi tag, Imayoshi Megumi szerepel Morimoto Naoyuki klipjében, az Ajisai Dori című dalához.
Egy másik korábbi tag pedig, Ohori Megumi pedig kicsi kártsákat jelentetett meg az alulöltözött képeivel. Nyilatkozata alapján a hölgy felszínes, és úgy érzi, csak addig ér valamit, amíg fiatal a teste és szép a bőre, ezért ezt az időszakot minél jobban ki szeretné használni. Most lett 29 éves. Sajnáljuk, szomorú és borús öregkor vár rá.

HKT48-front

A HKT a múlt hónapban megkapta (nembüntetésbőlám) Sashihara Rinót, de most 5 tagot elvesztett. A lányok vegyes korúak 13-18 évesig, és mind első generációs tag volt, még 2011-ből. Az ok “személyes indok” lett minden esetben.
A visszaminősített ex-AKB48-as Rino a Google+ hírfolyamán minősítette az esetet. “Rövid időt töltöttünk együtt. Mégis megbíztak bennem és sok mindenről beszélgettünk. Mégis, csak ők tudhatják a valódi érzéseiket. Nem akarok hipotéziseket felállítani. Ők öten megpróbálnak továbblépni. Ezért nincs időnk tétlenkedni.”
Ahogy az AKB-nak is vannak alcsapatai, itt is formálódik ez a dolog. Jelenleg egy H csapat nevű elit van. ennek vezetője, Anai Chihiro így kommentálta a történteket: “Őszintén, meglepődtem. De nekik ötüknek megvannak a saját álmaik, ezért támogatni akarom őket.” A központi figura Kodama Haruka viszont így reagált: “Az 5 tag visszavonulása nagy hatással lesz a HKT48-ra.”
Úgy tűnik, a HKT-n belül is nagyon vegyesen reagálnak az emberek erre a dologra. Egyrészt a HKT nem olyan nagy, hogy csak úgy elengedjen tagokat, másrészt a tagok nem olyan nevesek, hogy ne merülnének hamar feledésbe.
A távozók is meghagyták a maguk üzeneteit a rajongóknak a csapat hivatalos blogján.
Sugamoto Yuko: “A rajongóknak, akik támogatták Yukót, aki negatív és egy sírós baba, köszönöm. Boldog voltam. Mindannyiótokat nagyon nagyon szeretem! Mindig, mindig szeretni foglak titeket!”
Taniguchi Airi: “Mivel ilyen hirtelen lett eldöntve, talán vannak rajongók, akik összezavarodtak. Nagyon sajnálom, hogy aggódtatok.”
Nakanishi Ayaka: “Elhanyagoltam a tanulmányaimat és nem tetszett magamban, hogy már nem tudtam megtenni olyan dolgokat, amiket korábban igen. Ezért úgy gondoltam, mindent meg kell tennem, hogy felnőjek.”
Eto Sayaka: “Nem bánom meg a HKT48 elhagyását. Pozitívan gondolok a jövőre. Vissza akarok térni, és átlagos lány lenni, mindent megtéve a tanulmányaim terén. Még mindig van egy álmom. Nem adtam fel azt az álmot. Az álmom most messze van, de egy nap visszatérek.”
Egyedül Komori Yui nem mondott semmit. Egyedül Eto pendítette meg, hogy visszatér. Egyedül Nakanishi indokolta meg rendesen a távozását. Eddig, ugyanis augusztus 23-án Sugamoto Yuko egy youtube videót is feltöltött a témához.

“Azért adom ki ezt a videót, mert el akartam mondani a kilépesem a rajongóimnak és saját magam akartam megmagyarázni a távozásom okát. … A középiskola utolsó évében vagyok, és miközben a barátaim arról döntenek, milyen pályát válasszanak, én gondban vagyok. Úgy éreztem, folytatni akartam a főzést. … Először is, tartozom mindenkinek egy bocsánatkéréssel. Rossz dolgot tettem. Kommentáltam egy különleges rajongónka, és üzentem egy másiknak. … Túl lazán vettem. Nagyon sajnálom, hogy elárultam mindenkit, aki támogatott engem. … Nem dohányzom vagy iszom… Sosem mentem inni egy rajongóval, és nem is aludtam náluk. Pletykák keringenek, és személyesen akartam cáfolni őket. … Nem tudom a többi lány indokát, de tudom, hogy mind azért lépnek ki, hogy az álmaik után mehessenek.”

Szóval szegény Yuko normális életet akar, tanulással és pletykák nélkül. És így még a főzésre is lesz ideje.

Nagyjából ennyi is lenne egy ilyen AKB News epizód, nem tudom, hogy elég részletes-e vagy talán túlontúl az, de ez most így sikerült. Tudom, hogy az AKB családjához tartoznak még olyan borzalmak, mint a szoknyahúzogatós Nogizaka46, a habcsók French Kiss, vagy az alcsapat no3b, Watarirouka Hashiritai, Not Yet vagy DiVA, de ezekkel még ennyire sem kívánok foglalkozni. Majd ha valami kiemelkedőt csinálnak, akkor beszélhetünk róluk. Addig érjétek be ezzel – vagy ne.

Forrás: tokyohive

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s