Egy tanár – negyven célpont

Sziasztok!

Ismét hosszú volt a szünet, de hát ki kellett élvezni a nyár utolsó pillanatait. Hamarosan megszűnnek a több napos cikkmentes időszakok, és reményeim szerint elég rendszeresen fogok írni. Idézzük is fel, hol hagytuk abba egy héttel ezelőtt! Szó volt a C-ute új számáról, az Anne Zöld oromból színadi verziójának sajtótájékoztatójáról és a Kita no Kanariatachi című filmről. Ha ehhez hozzávesszük a nem olyan rég bemutatott Rurouni Kenshin filmet (aminek amúgy nagyon drukkoljatok, mert a napokban bejelentették, hogy 64 ország mozijai fogják játszani!), akkor a filmszeretők extázisba fognak, a filmekkel kevésbé foglalkozóknak viszont nagy akaraterőre lesz szüksége a mai napon. Ha ez így túl csavaros volt, akkor elárulom, hogy ismét egy filmbemutató következik, egy felettébb eszelős történettel.

A film címe Aku no Kyouten (悪の教典) amit én “gonosz napló”-nak fordítanék, de szóljatok, ha ti nem. Ezek után a helyszín egyértelműen egy iskola, ahol tanít egy népszerű, jóképű, jófej tanár, Hasumi Seiji. A diákok még becézgetik is (“Hasumin”). Ezzel a pasival már eleve nincs rendben, hogy mindenki imádja. Nem csak a diáklányok, hanem lányok-fiúk, anyukák-apukák, és még a kollégák is. Ez így egyszerűen túl vattacukor lenne, ezért ha Hasumi tanár úr fess külcsínye mögé pillantunk, egy orbitális pszichés zavarral, egy súlyos antiszociális vonással találhatjuk szembe magunkat. Konkrétan nem rendelkezik a lelkiismeret nevű jelenséggel és egy cseppnyi együttérzés, vagy barátság nem gyúl szívében a többi ember iránt. Azonban ezek a tökéletesen semleges emberek néha keresztezik Hasumi-san útját (értsd: Hasumi fenyegetve érzi a tanári pozícióját). Ilyen esetekben a tanár úr egyszerűen kinyírja a problémát. A lehető legfeltűnésmentesebben. Azonban Hasumi is ember, így hibázik is, méghozzá akkorát, hogy nem egy, hanem egy egész osztálynyi szemtanút szerez egy ilyen likvidálási akciójának. Ezután pedig szociopatánknak már csak egy választása marad: meg kell ölni az összeset.

Ezek után nézzük is meg a vérlázítóan rövid (mindössze fél perces) trailert:

Boldog kiáltások Hasumin úrnak, ő meg visszamosolyog egy energikus “Hey Good Morning”-gal. Csodás, tanulják az angolt ezerrel, a diákok vidámnak és kedvesnek gondolják a sensei-üket, a tanárok is elismerik, de… megszakad a gyermekien pattogó klasszikus zene, és egy egész osztály szalad rebegve a frissen gyilkoló Hasuminhoz, aki gondolkodás nélkül beledurrant egyet a tömegbe az éppen kéznél lévő puskával. 40 diák, 40 célpont – egy pillanatra megidézi a Battle Royale hangulatát mind a zene, mind a tabló, és még talán a tömeges elhalálozások ígérete is. Már csak egy utolsó pillantás Hasuminra, akinek arcán nem a megbánás, vagy a jövő kilátástalansága tükröződik, hanem a felszabadulás.

A film különlegességét tehát az adja, hogy ez az első olyan tanárábrázolás, ami a tanárt nem tiszteletre méltó, szigorú, de okos embernek mutatja, aki az ifjúság jövőjéért felel, hanem egy képmutató, önző, és nem utolsó sorban sorozatgyilkos egyénnek, aki képtelen összeegyeztetni önmagát és a munka által megkövetelt szerepet.

A főszerepet Itou Hideaki (伊藤 英明) alakítja, egy 37 éves, felettébb sportos életmódú színész. Az 1997-es év óta láthatjuk őt a televízióban, de kora miatt a nyugati közönségnek nem igazán ismerős. Az esetleg populárisabb Buzzer Beatben ő alakította az edzőt 2009-ben, és olyan filmekben is megjelent, mint az Onmyoji, az Umizaru, vagy a Sukiyaki Western Dango.

Szóval ha eltelik egy kis idő a megjelenéstől (ami nem mellékesen november 10.) és unatkoztok, szerintem nyugodtan utánanézhettek ennek a filmnek, mert teljesen felborítja az iskolás movie-kat.

Forrás: tokyohive, wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s