Electropop csajok – videojátékságból a robotikába 1. rész

Sziasztok! Eltelt a hétvége – ami péntektől hétfőig tart így nyáron -, én pedig érkezem egy újabb cikkel, ami egy klip és a hozzá tartozó együttes bemutatása lesz. A trió az egyik személyes kedvencem, ha nőnemű előadókról van szó. Nemrég már említettem őket a legmenőbb csajos tánc szavazás eredményhirdetésén, most azonban megkísérlem őket részletesebben bemutatni (egyébként érdemes elolvasni a belinkelt cikket, mert ott is beszélek az eggyel korábbi Spring of Life című dalukról). Ja, hogy kikről is beszélek? Hát a hamarosan új kislemezt piacra dobó Perfume-ről! Aki még nem ismeri a Perfume-öt, vagy csak egy kis emlékeztetőre vágyik, annak most itt egy terjedelmes bio- és diszkográfia, végén a legújabb dallal!

A csapat elektronikusban nyomja, ettől olyan különlegesek. Egyébként Hiroshimából származik, tagjai pedig a következők: Oomoto Ayano (大本 彩乃) (Nocchi), Kashino Yuka (樫野 有香) (Kashiyuka), Nishiwaki Ayaka (西脇 綾香) (A-chan). 2001 óta együtt vannak, de csak 2005-ben lettek híresek, amikor egy nagyobb kiadóhoz sikerült leszerződniük.

2000-2003 Az alapítás évei. Nevük eredete érdekes lehet: mindhárom lány nevében benne van a ‘ka’ (香) mint illat kanjija – igen, valóban, jól látjátok, Oomoto Ayano nevében nincs, mert az alapításkor még nem ő volt velük, hanem egy Kawashima Yuka nevű lány, aki a tanulmányai miatt távozott a valódi befutás előtt. Ahogy az okinawai sztárok az ottani sztárképzőbe jártak, úgy a hiroshimaiak a helyi Actors Schoolban cseperedtek. Debütálásuk lokális szinten 2002 márciusára datálható az Omajinai Perori című számmal – aki nevetni akar, hallgassa meg és nézze meg, hogy néztek ki akkoriban… – mondjuk úgy, hogy minden szempontból más irányvonalon voltak akkoriban. Ezt bizonyítja a novemberben megjelent Kareshi boshuuchuu is, ami egy pasi keresős dal – és olyan, mintha egy iskolai előadásra készült volna. Ezek a kislemezek szerencsére még csak Hiroshimában voltak kaphatóak.

2003-2005 A szárnypróbálgatás. A színészképezde után a lányok Tokióba költöztek, és kiadó után néztek. Kicsit megint változtattak az imázson, vidéki iskoláslányból ebbe a 90′-es egyentrióba… erről beszélni sem lehet, olyanok, mintha egy rajzfilmből léptek volna elő, egy rossz, rajzfilmből. Innen származik a Sweet Donuts – aminek alapjai mindenkinek ismerősek lehetnek, aki játszott valaha Nintendóval. A következő a Monochrome Effect, amely klipjében nem csak A-chan szuperül elcseszett dauerja az érdekes, hanem a megvilágosodás, hogy az új irányvonal a videójáték-lányok karaktere… Tessék, itt a vég a Vitamin Droppal, de ez a szám silány minősége mellett mérföld kő is… Halljátok a torzított hangokat? Irány az elektronikus stílus! És amikor meglátjuk, hova vezetett mindez legalább is az utóbbi két év, az a Game című számuk megjelenése, amivel hivatalosan is Akihabara negyed idoljai lesznek. A szám maga nem jó, de elég elvont, és electro ahhoz, hogy ez a mangáktól, meido kissáktól és elektronikai kütyüktől pulzáló szubkultúra befogadja és magáévá tegye őket. És így, hogy van hová tartozniuk, és van valami, amit képviselnek, könnyebb lesz kialakítani a stílust. Csak vigyázzanak, nehogy átcsússzanak az anime/játék dalok gyártósorára.

2005-2007 További digitalizálódás. A Linear Motor Girl című számukra felfigyelt a közönség (bár ez még mindig gyenge), és egyre inkább videojáték-világba cuppannak a lányok. Na ugye? Computer City, tessék, de legalább a táncstílusuk nem sokat változott, bár lassan az is kissé gépiesedni fog. És végül itt egy dallamosabb, de még mindig kínosan rosszul megválasztott, és még kínosabban kivitelezett grafikai háttérrel. Ennyi erővel egy számítógép gépházában is játszódhatna az Electro World. Amúgy látjátok a stílus nyelvi elemekkel történő közvetítését, ugye? Motor, Computer, Electro… Digitál Perfume. Rejtély következik: Hogyan lehet az eddigi számokból BEST albumot összehozni? Szerintem sehogy, de a Perfume megtette 2006-ban, egy új szám hozzáadásával, a Perfect Star, Perfect Style-lal, ami az eddigi legjobb, de tényleg! Ekkor pedig már kicsit kedveztek a digitálmán közönségnek is, és megjelentettek egy letölthető számot, a Twinkle Snow Powdery Snow-t (és ha most megnézted a legutóbbi két linket, amit nagy gonddal hiperhivatkoztam, akkor megláthattad, milyen környezettudatos is a Perfume, hiszen ugyanazt a ruhát használták a live-on, mint a másik klipben).

És az első résznek itt vége is lenne, mert a következő évektől már jó számokat adtak ki, sőt, Oricon első helyen is végeztek! Tehát aki kíváncsi arra, mi lett ebből a három Hiroshima-Akihabara lányból, az olvassa el a cikk következő részét is!

Utóirat: Sajnálom, ha a kelleténél részletesebb volt, de ezek kihagyhatatlan “érdekességek” voltak. És igen, leloptam a formát a wikipediától, mert ezt tényleg remekül felosztották. Tehát folyt köv!

Forrás: wikipedia, youtube

2 thoughts on “Electropop csajok – videojátékságból a robotikába 1. rész

  1. Hm. Egy Perfume biográfiát bemutató cikkben nem kiemelni a Chocolate Disco-t (ami a Fan Service Sweet (ファン・サーヴィス[sweet])kislemezen jelent meg) és a Polyrhytm-et, amely számok a sikerhez vezető út jelentős mérföldkövei – nos ez érdekes szerkesztői koncepcióra vall.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s