The Wonder Continues

Sziasztok!

Mostanra mindannyiunk számára tiszta, hogy a koreai együttesek addig nem mondhatják magukat szupersztároknak, amíg nem arattak sikert Japánban is. Az igazán nagyok, mint a Big Bang, 2NE1, SHINee, SuJu, DBSK, SNSD stb… rendszeres szereplői a heti Oricon toplistának. Minden kisebb együttes életében eljön az az időszak, mostanában egyre korábban, hogy a már jól bejáratott, bulikon agyon ismételt számaikat japán nyelvre fordíttatják és eléneklik – mert a japán piac csak így fogadja be őket. Erről mintha már szólt volna egy cikk…
Tehát ha megfigyeljük egy együttes történetét, a felfelé ívelés közben van valahol egy nagy választóvonal, ami után tovább ível felfelé, de immár két ágon: külön a koreai és külön a japán piacon, mert sajnos mindegyik a magáéra bukik. Ez a tendencia mutatkozik meg az összes eddig itt szereplő koreai előadóra, mint a nemrég bemutatott lánycsapatra is, a Secretre (bár ott véleményem szerint a japán görbének lefelé kell mutatnia).
És egy ilyen együttest szeretnék most is bemutatni, egy japán megjelenés apropóján. Ez pedig nem más, mint a csodás Wonder Girls!

A lányok 2007-ben jöttek létre, vagyis álltak össze, mégpedig a híresneves JYP Entertainment (ide tartozik a 2AM és -PM, Rain, és a tényleg jó Miss A is) szárnyai, és milliói alatt. A magyar wikipedia kiemeli a hírt, hogy 2009-ben együtt turnéztak a Jonas Brothers-szel, de ne!! nem tántorodjatok el, maradjatok velünk, jobb, mint amit Rola művelt (Justin Bieberrel…). Szóval 5 éve állnak fenn, 5-en vannak, általában jól elkülöníthető színekben, és popzenét játszanak – eddig semmi új, igaz?
Érdekesség, hogy az eredeti tagok között ott volt a Bubble Pop-os HyunA is.

A Wonder Grls az a tipikusan összarakott banda, akik bár már összeálltak egy nevükkel fémjelzett MTV-műsorra, az 5. tagot még csak azután választották ki. Első fellépésüket (még nem debütálás) egy meglepően jelentéktelen produkció jelentette a disznó évében, ahol először a Pussycat Dolls Don’t Chacímű számát adták elő… saját kezdetleges dalaik mellett.


Az Irony egy olyan klip, ami látványilag 90-es évek, de a fontos az, hogy megkísérli bemutatni a lányokat. Kihangsúlyozza a nőiességüket (első számú rajongófogó fegyver) és emellett nagyon próbálkozik mind történetileg, mind zeneileg, de valahogy zsákutcába futott – minden téren.

A hivatalos debütáláson már a hip-hop-os Irony című számukkal mutatkoztak be, ami első kislemezükről, a The Wonder Begins-ről volt. Megalakult a fanclubjuk is, (tudjuk, a koreaiak szeretik saját színnel ellátni az együttest, a fanokat meg külön névvel) aminek tagjai a Wonderful-ok lettek. A kínai nyelvleckéknek köszönhetően újabb irányba terjeszkedhettek, ám hirtelen pechsorozat tört rá a lányokra különböző balesetek, sérülések formájában, ez pedig megálljt parancsolt nekik.

Tell Me – mintha át sem öltöztek volna az Irony óta. Na jó, aztán mégis, ezaz, elértünk 2000.en túlra, csinosak, aranyosak, csak a hangjuk nemigen jött még meg. Most először értelmet nyer a nevük is, mivel a sztori szerint egyikük hős Wonder Womanként megállítja a sárga iskolabuszt az idős néni biztos halála előtt, lefegyverzi a ballonkabátos mutogatós bácsit a többiek megrontása előtt, és iskolatársát is megmenti a csúnya fiúktól. Sajnos a metamorfózis jelenet már a Sailor Moon animében jobb volt, mint itt, és zeneileg sem alkottak valami nagyot, de ez a klip már legalább nézhető.

Még a debütálás évében kiadták első stúdió albumukat, a The Wonder Years-t, amin szerepelt a Tell Me című szám. Ez nem egy egyszerű dal és klip volt: olyan hullámot indított el, amit korábban még nem láttunk, rengeteg rajongó leutánozta, levideózta és feltöltötte a youtube-ra a koreográfiát. “Vírus”-ként vagy “szindróma”-ként is emlegetik ezt az esetet.

Fejlődés a technika, a ruhák (T-ara mellett itt is beköszöntött a leopárdminta) és a tánc terén is. Történetünk is akad, ahol egyikük So Hot (nyakig begombolva, térdig érő szoknyában – csinos, de nem hot), hogy a pasik szó szerint döglenek érte. Ennyi, tánc és döglesztés, de én határozottan látom benne a fejlődést.

Belefogtak a második kislemez, a This Fool promótálásába, berobbantak a médiába, és együtt szerepeltek a nagybátyus Big Bang-gel és nagynéni SNSD-vel.
2008 hozta az új dalt, a So Hot-ot, de aztán újra sérülés, meg csak kicsit szét lettek már stresszelve, ezért rövid hiatus következett. Ami megérte, mert ezután hozták össze azt a dalt, amit mindenki ismer tőlük, amitől igazán híresek lettek, és ami mindenkinek beugrik, ha azt mondom, Wonder Girls: a Nobody. Megint kitört a tánchullám, és hatalmas magasságokba csapott a lányok népszerűsége.


A Nobody egy 50-es évek amerikai tehetségkutatóján játszódik, ahol öt csinos (de tökéletesen egyforma) vokalistát alakítanak. Főénekesük a tulajdonosuk, JYP (kiöregedett énekes), és ő kapja a Nobodyt, de miközben a vécén gyakorol, sajnos elfogy a papír… A helyzetet a vokalisták oldják meg, akiknek komplett koreaográfiájuk van az egész dalra (biztos előre kitervelték, és a melltartójukban van a papír…). Mindegy, a szám marha jó, és bár ebben is ismételgetnek, van benne végre valami érzés, amit magáénak tudhat az ember. “I want nobody but you” Végül is, csak így lehet megkedvelni egy dalt. A vokalisták befutnak, JYP pedig újra beleesik az iménti hibájába.

Ezután nemzetközi promóciókba fogtak. A Wonder Girls jelenleg 4 ország zenei piacán érdekelt: Dél-Korea, USA, Kína, Japán. Visszatérvén tovább építették karrierjüket, de nem tudták felülmúlni a Nobody, ezért is nyúlnak mindig vissza ehhez a dalhoz. Így született meg ez a cikk is, mivel a Japánba való debütálás alkalmából felújították a Nobody-t, és szép színesben hozták el, hogy vevők legyenek rá a szigetországban

A lányok a repülőn készülődnek, különböző színekben pompázva, és riporterek száai várják őket, de ők egyből mikrofonhoz sétálnak “mou iranai”, és dalra fakadnak. Az irritálóan geometriai háttér előtt jól mutat a színesceruzakészlet… vagyis a lányok, és ha jól látom, a tánc mit sem változott. Háttérváltás: most aranyszínben vannak. Mi változott? Eltűnt JYP és maga a sztori. Ehhez esetleg azt tudom elképzelni, hogy a már befutott vokálcsapat fellép valahol. De az nem nagy történés.  Mindenesetre lefordították, és ez tetszik.

Forrás: tokyohive, youtube, wikipedia

2 thoughts on “The Wonder Continues

 1. Az Akon-os új videójuk is most jött ki, like money.
  Hát nem tudom hova tűnt hirtelen az akcentusuk, mindenesetre most már olyan kiejtésük van, hogy ihaj.
  Szerinted milyen a szám?
  Itt a youtubos link:
  youtube.com/watch?v=quE6Cq4Q2bs&list=FLTE8ueKNA54RcO6MgXif2Tg&

  • Igen, láttam, de nem gondoltam, hogy foglalkozom vele, szerintem nem lett valami nagy durranás. A felvezetés unalmas, a téma meg… jó, még az a legjobb. A dallam, a hang, minden tiszta amerikai tucatzene, amit akár a Viva Chart Showban is visszahallhatnánk. Nem hiszem, hogy ennyire ki kéne szolgálniuk a nyugati piacot, mert így elveszítik a különlegességüket. Amerika gondolom azért kapta fel őket, mert szokatlanok voltak, de így nem sokáig lesznek azok. A szám címe nagyon találó, ez a produkció azért jött létre, mert valaki nagyon szereti a pénzt. De összességében hallgatható, csak nincs benne semmi érdekes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s