Japán ‘Hirtelen 30’ – megfilmesítve

Sziasztok!

A sok sorozat mellé most jöjjön egy filmajánló! Nemrég beszéltünk a két nap múlva megjelenő Helter Skelterről, Sawajiri Erikával a főszerepben, ami amellett, hogy szórakoztató lesz, egy kicsit abszurd és drámai is egyben, szóval nem valószínű, hogy végignevetjük az egészet. Most ezt kompenzálandó, hoztam egy vidámabb darabot, de erre szeptemberig várni kell!

Az alaptörténetet ismét egy manga szolgáltatja, mégpedig Akatsuka Fujio 60′-as évekbeli magical girl műfajú “Himitsu no Akko-chan”-ja, ami elsőnek mondható ebben a kategóriában.

Tehát az első mahou shoujo manga, a “Titkos Akko-chan” 1962-től 1965-ig futott, majd ’69-ben anime indult belőle, ami egy évig tartott, a maga 94 epizódjával. A történet annyira sikeresnek bizonyult, hogy még kétszer feldolgozták: egyszer 1988-ban, 61 résszel; másodszor pedig 1998-ban, 44 epizóddal. Született jópár animefilm is, öt 1969 és 1973 között, kettő pedig 1989-ben. Tehát egy ilyen népszerű és sokszor vászonra vitt alkotást alakítanak most át élőszereplős mozifilmmé. De miről szól?

(A verzióknál található linkek az openingekhez vezetnek. Csak a videó és a minőség változik, a zene ugyanaz a japán walzer. Ezek alapján a ’88-as néz ki a legjobbnak.)

Minden feldolgozás eltér egy picit, de az alapsztori szerint Kagami “Akko-chan” Atsuko (fun fact: a nyugati verzókban úgy ismert, mint Stilly, Caroline vagy Julie) egy túlpörgő, vagyis életrevaló általános iskolás kislány, aki nagyon szereti a tükröket. Egy nap Akko kedvenc tükre (amit vagy az anyukájától kapott, vagy az apukája hozott Indiából) eltörik, és a kislány inkább eltemeti a hátsókertben, mint hogy kidobja a kukába. Álmában megjelenik neki valaki (egy szellem, vagy Tükörország királynője), aki meghatódik attól, milyen emberien bánt a tükörrel a kislány, és ad neki egy varázstükröt (kompaktot), amivel aztán átalakulhat azzá, amivé csak akar.

A mostani filmet átültették a 21. századba, de azért a varázskompakt megmaradt. A 10 éves Akko-chan átalakul egy 22 éves egyetemistává, hogy vigyázzon első szerelmére, a kozmetikai cégnél dolgozó Hayase Naotóra. Akko-channak azonban még sok átalakulásra lesz szüksége, lesz belőle rendőrnő, biciklista, menyasszony, stb…

Úgy tűnik, a film valahogy a keveréke lesz a Hirtelen 30 című amerikai filmnek, az X-menből ismert Mystique-nek és az átlag japán doramáknak (pl. Zettai Kareshi). Ha ezeket láttad, és tetszettek, akkor érdemes elgondolkodni ezen film megtekintésén is.

Most lássuk a részletes trailert:

Megtudjuk, hogy a film a Shochiku (japán Paramount) jóvoltából készült. Megismerjük a csetlő-botlós, naiv Akko-chant, és megmutatkozik az is, mi rejlik mögötte: a kislány megkapja a csodakompaktot! Még egy fantasztikus “tekumekumayako” varázsige is jár hozzá. A kislányból felnőtt nő lesz, aki még örül is ennek. A felnőtt világ szabályrendszerébe azonban beletörik a bicskája: nagyon rosszul csinálhat valamit, ha még a mezei biztonsági őr is rájön, hogy szerelmes a csillagszemű Hayase-kunba. Mikor végre összemelegednének, jün a bonyodalom… de ez amúgy sem lehet boldog történet!!! A kislánynak vissza kell mennie a gyerekkorába, mert a 30-hoz közeledve majd rájön, mit hagyott ki, Hayase-kunt meg börtönbe zárják, ha egy 10 éves kislánnyal barátkozik… Nem tudom, mi lesz a vége, de valami olyan banális dolog tudná megoldani a helyzetet, ha pl. Hayase is kompaktos átváltozó lenne, és közben ő csak a szomszéd kisfiú…

És ha beleássuk magunkat, akkor – japánokról lévén szó – vannak a sztoriban nyelvi buktatók is: senki nem veszi észre, hogy a csaj, akit felvesznek egy vállalathoz, nem elég kvalifikált? Az oké, hogy mondjuk bizonyítványt hamisít magának, de a kompakt azt is megoldja, hogy értse a keigót (udvariassági nyelvezet)? Mert nem hiszem, hogy a kávéfőzőkisasszony úgy beszél a főnökével, mint az iskolás kispajtásaival… Megint kötözködöm, igaz?

Most, hogy láttuk a trailert, két dologról muszáj lesz még beszélnünk. Az első a zene. Mint látthatuk és hallhattuk, a betétdalt Yuki szolgáltatja, az augusztus 29-én megjelenő Watashi no Negaigoto (“az én kívánságom”) című számával. Ez azonban még nagyon korai nekünk, úgyhogy csak annyit hallhattok belőle, amit a trailer alá tettek (és ehhez újra és újra meg kell néznetek…).

A másik a szereposztás. A 22 éves Akko-chant a méltán népszerű, kedves (és bugyuta) arcú Ayase Haruka (Tatta Hitotsu no Koi, Hotaru no Hikari, Jin) játssza, aki szerintem ezek után a japán Jennifer Garnernek tekinthető. És a férfifőszerep, Hayase Naoto, a blogon oly sokat emlegetett Okada Masaki (Hanazakari no Kimitachi e, Taira no Kiyomori, Mirai Nikki) munkájára lett bízva. A mellékszereplők között is láthatunk sztárokat, például a kozmetikai cég alkalmazottjaként szerepel Fukiishi Kazue (tanárnő a Yamada Taro Monogatariban, rendőrnő a Lucky Sevenben). Illetve szerepel még a színészveterán Kaga Takeshi is (Yukan Club rendőrfőnök, Kaibutsu-kun démonkirály, Death Note rendőrfőnök).

A film tehát nézhető, egyszer biztosan. Készüljetek fel, szeptember elsejétől eresztik be a japán mozikba!

Forrás: tokyohive, wikipedia, youtubean>

3 thoughts on “Japán ‘Hirtelen 30’ – megfilmesítve

  1. Szia!

    Nagyon tetszik az oldalad, vicces ahogy írsz, ugyanakkor sok újat is meg lehet tudni. A negatív hozzászólókkal meg meg kell tudni birkózni, mert mindig lesznek, ami mondjuk nem feltétlenül rossz, ha az ember helyen tudja kezeli a dolgokat.
    Szóval csak így tovább, én sűrűn olvasgatom a blogod.

    • Köszönöm szépen a kommentet! Remélem, megtartod jó szokásod, és továbbra is olvasod a blogot. És ne félj megírni, ha véleményed van, nyugodtan hozzászólhatsz, ha úgy érzed 🙂

  2. ja és ayase haruka tényleg olyan mint jennifer gardner, ez tényleg milyen találó, mondjuk ez inkább negatív bók neki, hihi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s