Kakkoii csajos dansu

Sziasztok!

A cikk a Recochoku “Melyik lánybanda koreográfiája a legmenőbb?” néven futó szavazását fogja tárgyalni.

Mi a fene az a Recochoku? Olyan honlap, ahol főleg japán előadók számait töltheted le, néhányat ingyen, a legtöbbet pedig pénzért a telefonodra vagy a zenelejátszódra, hogy aztán kedvedre hallgathasd vagy ezen csörögjön az okostelefon, ha hívnak a cimbik. Japánban még él az a szép hagyomány, hogy a zenét meghallgatjuk, és ha tetszik, megvesszük, nem pedig illegálisan letöltjük, így van mit ennie az előadóknak. De Japánban még él a fizetés hagyománya is, nem úgy, mint Magyarországon, ahol többet vesznek el belőle, mint amennyit kézhez kapsz – de most hagyjuk a politika (? vicc…) cikizését! Térjünk vissza a Recochokuhoz.

A szavazáson 1.277-en nyilvánítottak véleményt május 22-től június 13-ig. Az első öt helyezett lett kihirdetve, akiket nézzünk is meg – szokás szerint – fordított sorrendben!

5. helyezett: SPEED
4 tagú japán lányegyüttes, akik meg-megszakítva 1996 óta állnak fenn. Származási helyük Okinawa (akárcsak Namie Amuróé, akinek ez a csapat a “húgocskája”, csak hogy jól be legyenek harangozva a lányok). Számaik gyorsak, ritmusosak, kicsit hi-hoposak (Okinawa-style…).Legutóbbi klipjük 2011 augusztusában látott napvilágot Little Dancer néven (milyen idevágó cím…). A klipben (ami sajnos csak a kínai videómegosztón található) a lányok/nők zöld melegítőben először Béres Alexandra kazettájához, aztán a Zoltán Erika Tánciskolához hasonlatosan táncolnak. Nem tudom, hogy ez Zoltán Erikának dicséret vagy inkább a SPEED-nek szidalom…?

http://player.youku.com/player.php/sid/XMjkyMzM0MzY4/v.swf

4. helyezett: KARA
A koreai “kicsit sem visszahúzódó” lányokról már sokat hallani, nincsenek úgy eltűnve a süllyesztőben, mint az előbbi delikvensek. 5-en vannak, nevük pedig a görög “öröm” (chara) szóból ered. 2007 óta aktívak, és bár legutóbbi toplistás klipjük a Speed Up, szerintem semmilyen szempontból sem említésre méltó, ezért tegyük ide a legnagyobb dobásukat a közelmúltból (2010. augusztus): Mister. A klipben a lányok egy kosárlabdapályán vonaglanak szexi – inkább építőmunkásokra (vagy kukásokra…), mint kosárlabdajátékosokra emlékeztető – ruhájukban. De semmi sincs veszve, hiszen a videó felén túl a lányok még több különböző (pl. military) göncben hívogatják a feltehetően gazdag amerikai kuncsaftot (Mistaa~).

Ha ezeken túljutottatok, most megtudhatjátok, kik a dobogósok!

3. helyezett: Perfume
Személyes kedvenceim. Egy 18 éves lány ezt írta a szavazáson: “Elképesztő, hogy mind a három tag magassarkút visel és gyönyörű harmóniában táncol. Sok bonyolult mozdulat van a koreográfiájukban; menők.” Három aranyos lány, akik szinte egyedül vannak a japán electro-pop piacon. Kicsit gondban is vagyok vele, hogy mit rakjak ki tőlük. Tavaly májusi nagy dobásuk a Laser Beam volt, de inkább a legújabb számukat, az áprilisi Spring of Life-ot ágyazom be. Ebben remekül megmutatkozik az – általam – stílusjegyüknek vélt lábemelgetés, mint a Chocolate Discoban és a Voice-ban (nézzétek meg őket és megértitek). Szóval a klipről szólva, a teljes verzió beágyazása le van tiltva, de megnézhető. a történet szerint a lányok robotok, akiket egy nagy számítógép rak össze, de végül beléjük szeret. A kezdeti szerelgetés körömlakkozásra vált. A lányok annyira belejönnek a ~dance for joy~-ba, hogy kihúzzák a leader lány drótját, mire minden elsötétül, a gép pedig kikapcsol.

2. helyezett: E-Girls
21 lány. 3 alcsoportba osztva: Dream, Happiness, FLOWER. Összes taggal 2 albumot adtak ki, azokon összesen 7 számmal. Ezekből 3-hoz van elérhető videóklip… na, elég a számokból. Egy 20 éves rajongó ezt fűzte a szavazatához: “Jól énekelnek és az élénk táncuk igazán erőteljesnek mutatja őket nőként.” Hát, élénknek és erőteljesnek a most áprilisi One Two Three rövid verziója elé csatolt iskolai táncos betétet találtam (csak tudnám, miért vannak mind különböző egyenruhában? o___O). Viszont a decemberi Celebration (szintén rövid verziója) először szépen bemutatja őket, és még a szám is ismerős. Csak azt nem értem, hogy lettek ők a másodikok…? Bár meg kell hagyni, szépen öltöztetik őket és tudnak egyszerre mozogni.

1. helyezett: SNSD/Shoujo Jidai/Girls’ Generation
A kilenctagú koreai csapat lett a győztes. Egy huszonéves rajongó szerint, “A szemeim mindig a szexi és aranyos táncukra tapadnak, akárcsak a gyönyörű lábaikra.” Igen, igen, már máshol is szerepelt, hogy az SNSD a lábaival hódít, de szerintem a dalaik se rosszak. Egy tizenéves pedig azt mondta, “Lenyűgöz, hogy tökéletes harmóniában táncolnak, annak ellenére, hogy 9 tag van. Sőt, nagyszerű pózaik is vannak, és nagyon menők.” Az előző postban volt szó a hamarosan megjelenő Paparazziról, ami szerintem koránt sem olyan lenyűgöző, de tény, hogy vannak nagy számaik. Nagy táncos videóik a The Boys, a Mr. Taxi, a Run Devil Run, vagy a Gee, amit mindenki ismer. A Gee klipjében a lányok kirakatbábúk, akiket a kirakatrendező fiú szépen összerak és magukra hagy, mire azok életre kelnek. Ugrabugrálnak, öltözködnek, meg álmodoznak a fiúról, aztán a végére visszaállnak, a fiú meg nem tudja mitől lett rumli.

Szóval lehet vele egyetérteni, meg nem, de a japán fiatalság szerint ez a menő. Azért érdekes, hogy a listán 2 helyezett (1. és 4.) is koreai, nem? De legalább az AKB nincs rajta…

Forrás: tokyohive, wikipedia, youtube, jpopasia

4 thoughts on “Kakkoii csajos dansu

  1. Visszajelzés: Pop hercegnő – R&B vonal 1. rész | Wild at Heart – ワイルド アット ハート

  2. Visszajelzés: Wild at Heart – ワイルド アット ハート

  3. Visszajelzés: Electropop csajok – videojátékságból a robotikába 1. rész | Wild at Heart – ワイルド アット ハート

  4. Visszajelzés: Electropop csajok – videojátékságból a robotikába 2. rész | Wild at Heart – ワイルド アット ハート

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s