Detektív macska vs. Lakatos zseni

Sziasztok!

       Ebben a postban két jelenleg futó, hasonló doramát szeretnék részletesen összehasonlítani. Megjegyzem, egyik sem fejeződött még be, sőt, a felét sem adták még le, ezért nem fogok nagy titkokat elárulni belőle. Ez inkább egy első benyomásokon alapuló összehasonlítás. Mindkettő detektívdorama, gyilkosságokkal, meg izgalmas nyomozással, mindkettő a tavaszi szezon  nagy durranásai közé tartozik, és mindkettő főszereplője egy Arashi tag. A két dorama pedig a Mikeneko Holmes no Suiri és a Kagi no Kakatta Heya.

1. Típus
Mikeneko: rejtély, vígjáték. Rejtély, valóban, hiszen a szereplők (és néha a néző is, talán, ha olyan lassú ezekben, mint én…) csak a végén jönnek rá, ki az elkövető. Vígjáték pedig… nos, érzem, hogy kéne nevetni, de én nem szoktam rajta. Inkább csak mosolygok itt-ott, de szerintem merőben nem ott, ahová a poénokat szánták. Próbálom magam inkább az üggyel lekötni.
KagiHeya: zárt szobás rejtély. Itt teljes mértékben eltalálták a meghatározást, és nem is próbáltak túllőni rajta. Valóban minden rész egy zárt szobában történt (ön)gyilkosság(?) körül forog.

2. Tévécsatorna, idősáv, kezdet
Mikeneko: NTV, szombat 21:00 – népszerű idősáv, de sokan talán nem otthon tölti a szombat estét. Mindkettő tavaszi dorama, április 14-től adják. Jelenleg a 7. résznél tart. KagiHeya: Fuji TV, hétfő 21:00 – “getsuku” dorama, ez elég nagy szó, ez az ún. aranysáv, mindenki arra vágyik, hogy ilyenkor kerüljön a tévébe. Arashinak természetesen nem ez az első. A doramát április 16-tól vetítik. Szintén a 7. résznél jár.

3. Zene
Mikeneko: Természetesen mindkét dalt az Arashi adja elő. A Mikeneko openingje, a Your Eyes a későbbi szám, majd csak június 6-án jelenik meg. A dal egészen hanyagolható lenne, ha nem alkottak volna valami zseniálisat a refrénre! 2-3 sor az egész, de olyan, hogy belülről rázza ki az embert. “Kimi no yasashisa ga kikoete kuru yo, Sono hitomi wo shinjite iru kara” (~Hallom a kedvességed, hiszek a szemeidnek~). Tudom, így magában elég nyálas, de a dallammal szívszaggató és szívderítő egyszerre. Az Arashi mindig ezt csinálja… Szerencsére a sorozat végén, amikor az ügy megoldódott, a mi szeretett Yoshi-Aibánk pedig valami fontosat tanult az esetből (vagy éppen dráma van :O) felcsendülnek ezek a sorok, és akkor úgy érzed, már ezért megérte végignézni az epizódot. A klipről annyit, hogy fekete-fehér, fény-árnyék dologgal játszanak, és Junnak rémes lett az új haja (de ez már nagyon fangirl, és a cikk kezdi szem elől téveszteni eredeti célját…). Pár napja kikerült a short version, de azt már Johnny-san leszedette Youtube-ról, szóval csak a preview-t rakom ide. A teljes dal azonban könnyen megtalálható, és meghallgatható még.

KagiHeya: A Face Down kislemez május 9-én jelent meg, és nagyot tarolt. Természetesen Oricon-első (második héten azonban 3-at estek, és juhé, a trónon egy AKB-családtag :/ ), dögös, pörgős szám lett, amihez egy kanapén fetrengős klip társul. A Music Station előadásban végigtáncolták, hasonlóan nagy sikerrel. Külön tetszett, hogy beletették a koreográfiába Ohno rejtélymegoldó-mozdulatát a sorozatból. Visszatérve a doramára, ebben az esetben nem (csak) a refrént vágták be, inkább a dal legelejét és legvégét. Amikor megszólalnak a táncolható ritmusok, kedvünk támad megmozdulni az egyórás ücsörgés után, a végén pedig pont “bye bye bye”-jal fejeződik be. Milyen stílusos.

4. Történet
Mikeneko: Röviden ismertetve, egy olyan rendőrségi nyomozóról szól a dorama, aki nem is igazán akar nyomozó lenni, és nem is alkalmas erre a munkára. Katayama Yoshitaro elájul, ha vért lát, tériszonyos és fél a lányoktól. Legnagyobb hibája pedig – szakmáját tekintve -, hogy senkire sem tud gyanakodni. Yoshit nem nehéz félrevezetni, hiszen az elkövetők általában nők, akikhez közeledni sem mer, ezért hatalmas áldás neki, amikor az első részben találkozik a mogorva macskával, Holmes-szal. A cica ezután tippeket ad neki, hol macska, hol termetes házvezetőnő alakban. Ezen felül segít a személyiségfejlődésben is, mert olyan nincs, hogy az ne legyen, és végül Yoshi, aki az elején még családi (apai, testvéri) nyomásra nyomoz, végül megtalálja az útját ezen a hivatáson keresztül – remélem, bár én még csak a 4. részig láttam :O
KagiHeya: Az eseményeket 2 (1,5?) ügyvéd mozgatja. Egy nagyképű, mindent a pénzért és a győzelemért típusú, de azért szerethető ügyvédcápa, Serizawa, és az ő ügyetlen, kezdő, túl érzelgős segédje, Aoki. Rejtély, hogy miért, de valahogy minden részben akad valaki, akinek hozzátartozója/barátja/szeretője egy zárt szobás (olyan helységben történt, ami belülről volt bezárva) látszólag öngyilkosság áldozata lett, de nem hisz a rendőröknek, ezért ügyvédeket kér fel, hogy nyomozzanak egy kicsit. Nem tudom, ez jogilag, meg törvényesen megállja-e a helyét, de ám legyen. Az ügyvédek viszont nem értenek a zárakhoz, ezért fel keresnek egy zárspecialistát, aki korábban segített rajtuk, hogy ugyan, nézzen már ki a tetthelyre (igen, itt a sorozatban bárki bemehet és körülnézhet). Rendszerint valami furmányos módon mégiscsak gyilkosság történt, de olyan, hogy átlagember nem jön rá, hogyan, ezért bárhogy is törjük a fejünket, hiába. Az energiát a végére érdemes tartalékolni, hogy egyáltalán megértsük, mit motyog majd Enomoto.

5. Szereplőgárda
Mikeneko: A főszereplő Katayama Yoshitaro (Aiba Masaki – Arashi). Mint már írtam, nem alkalmas  nyomozónak, viszont csupa mosoly és jószívű fiú. Ha nem lenne a “mindig kell egy rendőr a családban” szabály, valószínűleg bejáró”nő” és szakács lenne a testvérei számára. Aiba remek választás volt a szerepre, mert a való életben (helyesbítve: amikor nem színészkedik – ugyanis a való életben sajnos nem ismerem) is ugyanilyen naiv és ártatlan, még így harminc évesen is. Azért ez nem semmi. A másik kulcskarakter Holmes, a teknőcmintás (háromszínű) macska. Valahol azt olvastam, hogy az ilyenek genetikailag csak lányok lehetnek :O A stáb blogja tele van Holmes-os bejegyzésekkel, imádják a macskát, és bár nem vártak tőle túl sokat, kellemesen csalódtak. Ezen kívül állandó szereplő még Yoshi bátyja, Hiroshi (Fujiki Naohito a Taira no Kiyomoriból), az írói válságban szenvedő író, és húga, Harumi (Oomasa Aya a Yamato Nadeshiko Shichi Hengéből), a nagyszájú, részmunkaidőben dolgozó modern japán fiatal; munkatársa, a lelkes rendőr, Ishizu (Ohkura Tadayoshi a Kanjani8 bandából és az Ohoku filmből), és a főnökei: a rossz zsaru, aki azt akarja, hogy Katayama kilépjen, és a jó zsaru (szerencsére ő áll magasabb poszton), aki ezt meg akarja akadályozni. A többiek csak jönnek mennek. Az első részben például maga, a híres multitalentum, Becky játszik epizódszerepet.

File:Mikenekoholmes chart.jpg
KagiHeya: A főszereplő Enomoto Kei (Ohno Satoshi – Arashi), egy zár-otaku. Egy biztonsági szolgálatnál dolgozik, de valójában saját emelete van, a padlás vagy a pince, amit lomtárként használnak. Enomoto itt tölti napjait és folyton régi, gyakran többszáz éves lakatokon dolgozik. Nyugalmát a lelkes, erkölcsös és túlontúl igazságérzetes ügyvédinas, Aoki Junko (Toda Erika – Nobuta, Tatta Hitotsu no Koi, LIAR GAME, HanaDan2, Code Blue, Ryuusei no Kizuna… népszerű a csaj) zavarja meg, aki Serizawa Gou (Sato Koichi) ügyvédi irodájában dolgozik. A tapasztalt ügyvéd elhárítaná a problémás, már-már megoldhatatlan ügyeket, de ezt segédje nem hagyja, és mindig felkeresi a szakértő segítséget, akit valójában hidegen hagy, hogy ki halt meg és ki ölte meg, csak az érdekli, hogyan történt a zár-rejtély. Ohno egy interjúban elmondta, hogy nehézségeket okozott neki megtanulni a lakatos-műszavakkal teli hadarós sorokat megtanulni, de azért elég jól sikerült. Rajtuk kívül nincs állandó szereplő, csak az egyes esetek epizódszereplői.

File:Kagi no Kakatta Heya chart.jpg

6. Kapcsolatok
Mikeneko:
Yoshitaro és Holmes – Yoshitaro rögtön megdögönyözte az aranyos cicát, aki addig mindenkit megkarmolt. Úgy egymásra találtak, hogy Yoshi rögtön haza is vitte, a macska pedig cserébe tippeket ad az eset megoldására, de nem fejti meg őket Yoshi helyett(!). Holmes emberei alakja egy hatalmas nő(?), ilyenkor mutatkozik meg, milyen morcos is.
Yoshitaro és a testvérei – Yoshi nagyon rendes öcsike és bátyus. Főz, bentou-t készít, takarít, és bármit megtenne, hogy felmondhasson, de a többiek – saját szabadságuk érdekében – megpróbálják ebben megakadályozni. Otthon családi kupaktanácsok keretében segítenek megoldani Yoshinak az eseteket, és kimennek vele a helyszínre is.
Holmes és mindenki – Holmes mindenkit utál, és ez kölcsönös. Előző lakhelyén, az egyetem udvarán senki nem mert hozzáérni, mert mindenkit összekarmolt. A házban sem arat osztatlan sikert, Hiroshi kidobja őt, amikor Holmes megeszi a kikészített dangóját.
Ishizu és Harumi – Ishizu valahogy mindig odakeveredik a családi gyűlésekre, és feltett szándéka beházasodni a családba, Harumi révén. Harumi kevésbé lelkesedik az ötletért, de még az elején vagyunk, és bármi kisülhet ebből. Ishizu hajlamos magáról E/3-ban beszélni, és még olyankor sem adja fel a reményt, amikor Harumi csúnyán érezteti vele a valóságot. Go, Ishizu, go!
KagiHeya:
Enomoto és Aoki
Enomoto magának való ember, és úgy tűnik, nem is vágyik a társaságra. Kezdetben kissé zavarba is jön, amikor az ügyvédek ellepik a birodalmát. Hát még akkor, amikor Aoki kézen fogja, vagy olyan témákról próbál vele csevegni, mint a románcok. Úgy tűnik, Enomotót valami masszív, hangszigetelt plexiüveg választja el a világtól, de Aoki néha átjut a másik oldalra. Ha mindenképpen szerelmi szálat akarunk keresni a doramában, akkor közöttük találhatunk valami kezdetleges, halvány cérnaszálat. Kíváncsian várom, mi lesz a folytatás.
Serizawa és Aoki
A tapasztalt és az újonc. Serizawa békéjét a kiabáló, futkározó Aoki kisasszony dönti romba, aki képes egy csótány miatt elhívni őt egy tárgyalásról (hoppá, spoiler). Kicsit úgy viselkednek, mint a mitológiai istenek, ahol a teremtők nyugalmát zavarja a nyüzsgő fiatalság. Persze, azért Serizawának előnye is származik a munkaviszonyból, mert 1 – Aoki elvégzi a papírmunkát, 2 – az újságok felkapják a “zárt szobás rejtélyek megoldói” sztorit, aminek dicsőségét Serizawa aratja le.

7. Ki oldja meg a rejtélyt?
Mikeneko: Látszólag Yoshitaro. Valójában Holmes, Hiroshi, Harumi és Ishizu nélkül Yoshi ájultan feküdne valamelyik áldozat mellett, aztán ha magához tért, áthárítaná valakire a feladatot. A csapat viszont örömmel adja át a dicsőséget Yoshinak, hogy az sikerélményeket szerezzen, és biztosan a pályán maradjon. Holmes direkt ösztönzi, és csak ihletet ad neki, hogy felélessze benne a nyomozó-ösztönt.
KagiHeya: Látszólag Serizawa, mivel az újságok róla írnak, de valójában ő a legkevésbé hasznos tag. Próbálkozik ugyan szegény, de mindig tévúton jár a megfejtésben. Aoki ígéretesebb, rávilágít a problémákra, és segítség olyan témákban, amikhez Enomoto nem ért. Mint például a párkapcsolatok. Valójában persze Enomoto oldja meg a rejtélyt, ő járatos a záraktól, a fizikán és a shougiig (japán sakk).

8. Attribútum
Mikeneko: Mindkét sorozatnak van egy-egy jellegzetes “tárgya”. A Mikenekóé, mint a címe is mutatja, a macska. Érdekes, már az eredeti regényben is, hogy miért pont egy macska a nyomozó, és miért nem mondjuk egy kutya (“kopó”), nem? Talán mert a macskák olyan rejtélyesek, nem lehet tudni, mi jár a fejükben. Talán a teraszon üldögélő, önmagát nyalogató szőrgombóc egy igazi zseni. Ki tudja…?

KagiHeya: Itt az attribútum valóban egy tárgy: a kulcs. Minden nyelvben, így a magyarban is akadnak szólások vele, mint “ez a rejtély kulcsa”, “kulcs a szívhez”, vagy “beadta a kulcsot”. Mondhatnám a kulcs kulcsfontosságú (haha). Enomoto zárakkal foglalkozik, azokhoz keres megfelelő kulcsot – spéci lakatos. Amikor gondolkodik a megoldáson, az öklét a füle mellé tartja, ujjait pedig elkezdi összedörzsölni, mintha egy kulccsal babrálna. Amikor megoldja, két negyedet fordít rajta, és egy zár kattanását halljuk.
Hát ennyi lenne. Nem pontoztam őket, nincs mit, csak összevetettem a kettőt.

*

A Mikeneko érzelmesebb hangvételű, a főszereplő lelki állapotán egyensúlyozik, míg a KagiHeya keményebb, érzelemmentesebb, ügy-centrikusabb. Nekem személy szerint az utóbbi tetszik jobban, de talán majd a Mikenekóban is történik valami csavar, ami függővé tesz. Jó szórakozást mindkettőhöz!

1 thought on “Detektív macska vs. Lakatos zseni

  1. Visszajelzés: Kisebb események III. « Doramamajom

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s